Indsamling efter flodbølge i Grønland: Vi blev nødt til at sige, at folk ikke kunne komme med flere ting

Det grønlandske folk står sammen, efter at 190 mennesker er blevet evakueret og fire formodes døde ovenpå en flodbølge, fortæller Røde Kors i Grønland.

Siden søndag har Røde Kors i Nuuk fået indleveret tøj, bleer og tørfoder fra borgere.

- I går aftes blev jeg nødt til at skrive på Facebook, at folk ikke skulle komme med flere ting.

Sådan fortæller Agathe Steenholdt, der arbejder som frivillig i Røde Kors i byen Aasiaat i Grønland.

Lige nu tager hun imod ting til de 48 mennesker, der er blevet evakueret til byen, efter at en flodbølge lørdag aften skyllede ind over bygden Nuugaatsiaq i Grønland.

Dele af byen Uummannaq og bygden Illorsuit blev ligeledes ramt, og i alt er 190 personer blevet evakueret, og tre voksne og et barn formodes døde.

- Der er en virkelig en god fællesskabsfølelse. Grønlænderne er rigtig gavmilde, når der er brug for det. Folk vil rigtig gerne donere ting til de berørte, siger den 49-årige Agathe Steenholdt, der til daglig arbejder som skolelærer.

Hun beskriver stemningen de seneste dage som "trykket og sørgelig".

- Men i dag er der en mere hyggelig stemning. Der var en gudstjeneste i går aftes kl. 20.00, hvor nogle af de evakuerede var med, hvor vi sang salmer. Og børnene har fået legetøj. De er meget taknemmelige for den hjælp, de får, siger hun.

"Føles som om, hele Nuuk har været forbi"

Et fly vil i eftermiddag lokal tid lande i Aasiaat fra Grønlands største by, Nuuk, med yderligere tøj. Her har indsamlingen ligeledes været i gang, og to containere er fyldt op med blandt andet tøj, bleer og tørfoder. Det fortæller Christina Tønder Bell, der er landsformand i Røde Kors Grønland.

- Det føles som om, at hele Nuuk har været forbi. Det er jo helt fantastisk, og det viser, hvilken opbakning der er blandt befolkningen i Nuuk og også resten af landet, siger hun og fortsætter:

- Folk er rigtig berørte af det. Mange i Nuuk har familier i områderne og er personlig ramt, og folk har et stort ønske om at bidrage med det, de kan og lidt til. De vil gerne sikre sig, at alle de ramte får den støtte og opbakning, de har behov for.

Det har været nogle hårde dage for det grønlandske folk.

Udover de mange ting, der er blevet samlet ind, er folk også trådt til som frivillige for at hjælpe organisationen med at få sorteret og pakket ting ned i kasser.

- Der var en række virksomheder, der stillede deres medarbejdere til rådighed og kom og hjalp, selvom de egentlig skulle have været på arbejde. Men virksomhederne sagde, at det her er vigtigere, siger Kristina Tønder Bell.

I fremtiden skal Røde Kors yde hjælp til genopbygningen og genhusningen af de berørte områder. En del af de ting, der er blevet doneret de seneste par dage, vil blev gemt til senere, når de mange mennesker skal i gang med at opbygge et nyt hjem.

Støtte fra flere sider

Men det er ikke kun lokalbefolkningen, der støtter de berørte efter krisesituationen.

Søndag fløj 11 danske betjente til Grønland for at assistere i den operative ledelse af redningsaktionen og afløse deres pressede kolleger.

Og i dag har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meldt ud, at han er klar med yderligere hjælp, hvis Grønland for brug for det.

Også Island og Færørerne har støttet Grønland. Færørerne har givet to millioner kroner til naturkatastrofen, ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.

Den islandske regering har sendt 2,6 millioner kroner i støtte til ofrene. Landets premierminister, Bjarni Benediktsson, siger til det islandske medie mbl.is, at begivenheden har rørt hele landet, og at det er vigtigt at give støtte til Grønland i den svære situation.