Indsamling til bødeudgifter runder 145.000 kroner - uden at være godkendt

Indsamlingsnævnet har ikke hørt noget om indsamling af penge til folk, der får bøder for menneskesmugling.

Indsamling har allerede skrabet over 145.000 kroner sammen til folk, der får bøder for menneskesmugling ved at hjælpe flygtninge i Danmark. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Folk, der får bødestraf for menneskesmugling ved at have hjulpet flygtninge med transport i Danmark, skal ikke stå alene med udgiften.

Sådan er logikken bag indsamlingen 'Hædersgaver til mennesker der har fået uanstændige bøder', som kører over Caremaker.dk.

Men selvom der allerede er samlet over 145.000 kroner ind, så er indsamlingen ikke godkendt.

- Den er ikke anmeldt p.t., siger sekretariatetsleder Jeanette Wulf-Andersen hos Indsamlingsnævnet.

Reglerne for indsamlinger siger som udgangspunkt, at man skal anmelde en indsamling 14 dage inden start, hvis man samler ind til et forudbestemt formål.

- Så kan vi nå at behandle og anerkende indsamlingen, så bidragsydere kan se, at det ikke er en fup-indsamling, siger hun.

Indsamlingsnævnet har tidligere vurderet, at Caremaker-indsamlinger bør anmeldes inden start. Nævnet kan dog godt anerkende indsamlinger, når de er gået i gang.

Det er musiker Benjamin Koppel, som har startet indsamlingen i weekenden, efter at debattør Lisbeth Zornig Andersen fredag fik en bøde på 22.500 kroner for menneskesmugling.

Han ønsker ikke at kommentere sagen.