Indsat om coronaforhold i fængsler: 'Uden besøg fra børnene er der ikke meget at se frem til'

Nu har indsatte i åbne fængsler fået adgang til videoopkald med familien.

- Nu er der gået en måned uden besøg fra familie og børn. Vi har fået at vide, at der går en måned mere. Det bringer mange frustrationer frem, fortæller Alex Sørensen. Han afsoner en dom i Sønder Omme Fængsel. (Privatfoto)

Alex Sørensen har ikke krammet sine børn i omkring en måned.

Han afsoner en dom i det åbne fængsel i Sønder Omme. Her har han normalt ret til at få besøg af familien hver uge og kan komme på orlov hver tredje weekend.

Men sådan er det ikke lige nu.

- Besøg fra vores familier, udgang og orlov er det, vi indsatte ser frem til og går allermest op i. Det er taget fra os. Det har været hårdt og betyder, at jeg føler, der er kommet noget afstand til mine børn, fortæller han.

De nye restriktive coronaregler betyder nemlig nul besøg og ingen tilladelser til udgang.

Det har skabt frustration blandt de indsatte i landets fængsler og arresthuse. Flere har klaget til Folketingets Ombudsmand, og i enkelte fængsler har der været gårdstrejker.

Nu har Kriminalforsorgen så givet indsatte i lukkede fængsler flere ugentlige telefonopkald. I de åbne fængsler kan indsatte lave videoopkald til familien.

Og det er bedre end ingenting, mener Alex Sørensen.

- Det var jo fantastisk endelig at kunne se og snakke med dem (Alex Sørensens børn, red.). Man tænker jo meget på dem, når man er herinde. Det batter bare ikke så meget i forhold til, hvad vi plejer, siger han.

Alex Sørensen taler med sin søn på video, fordi familien på grund af fare for coronasmitte ikke må komme på besøg. (Privatfoto)

Aktiviteter og spillekonsoller

Generelt forsøger Kriminalforsorgen løbende at veje op for, at de indsatte ikke kan få besøg eller komme på orlov ud til deres pårørende. Det fortæller sikkerhedschef Lars Brysting.

- Det er vigtigt, at de indsatte bliver ved med at have en god relation til deres nære pårørende. Ikke kun for dem, men også for os som samfund, siger Lars Brysting.

- Vi prøver også at lave nogle konkrete aktiviteter med de indsatte i hver institution. Vi har købt spillekonsoller, som de indsatte kan muntre sig lidt med på cellerne, fordi de er mere låst inde, end de er vant til.

Flere steder har de indsatte også fået adgang til flere tv-kanaler end normalt.

Sikkerhedschef Lars Brysting erkender, at de massive omvæltninger, som skal mindske risikoen for coronasmitte i fængslerne, har givet frustration blandt de indsatte.

- Indsatte har med rette været frustrerede. Det er en stor omvæltning i deres dagligdag. Hovedparten har dog vist en forståelse for, at vi har brug for at gøre noget ekstraordinært for at holde dem og vores personale sikre, fortæller Lars Brysting.

Dignity: 'Vigtigt og nødvendigt'

Hos organisationen Dignity kalder juridisk chef Therese Rytter Kriminalforsorgens nye initiativ for vigtigt og nødvendigt.

For når man fratager indsatte nogle helt grundlæggende rettigheder, som sikrer, at de ikke isoleres, skal man kompensere for det.

- Det her er en livline, hvor man kan bevare noget normalitet og opretholde sit familieliv. Det kan frem for alt give noget ro og tryghed hos de indsatte, fortæller Therese Rytter.

Det kan nemlig have store konsekvenser, hvis man ikke bevarer 'normalen' i fængslerne.

- Når man laver de her voldsomme tiltag, hvor indsatte ikke har adgang til uddannelse, arbejde eller besøg fra familien, er det meget vigtigt, at man kompenserer. Ellers kommer der utryghed og stigende stressniveau, siger Therese Rytter.

- Vi har set andre steder i Europa, at indsattes angst, utryghed og depression er eksploderet. Det har også ført til øget vold flere steder.

'Send os hjem med fodlænke'

I Sønder Omme Fængsel er Alex Sørensen glad for muligheden for videoopkald med børnene. Alligevel lurer frustrationen hos de indsatte under overfladen.

- Det er rart at kunne se vores børn. Omvendt forstår de yngste ikke helt, hvad der foregår, og hvorfor de ikke må komme og se deres far. Så det er en både-og-følelse, siger han.

Alex Sørensen afsoner i Sønder Omme Fængsel. Det er et åbent fængsel med plads til over 200 indsatte. Her arbejder eller uddanner de indsatte sig ofte. (Foto: © BENT MIDSTRUP, Scanpix)

På hans afdeling inden for murene taler de meget om, at det mest frustrererende er, at der lige nu ikke er en 'slutdato'.

Indtil videre skal de indsatte undvære besøg, orlov og udgang i mindst én måned mere.

- Jeg ville ønske, at man åbnede op for brugen af fodlænke og strafafbrydelse. I hvert fald for dem med børn og kroniske sygdomme, som har vist, at de fint kan gå på orlov og komme tilbage igen, siger Alex Sørensen.

Han mener også, at de indsatte som minimum kunne få en iPad uddelt på cellerne, så de kunne lave flere videoopkald med familien. Det har man gjort i Norge.

Ifølge Kriminalforsorgen er 19 indsatte blevet testet for coronavirus. Én indsat er blevet testet positiv.

Samtidig har to af Kriminalforsorgens medarbejdere haft coronavirus.