Indsatte i arresthusene tisser i plastikbeholdere om natten

Folketingets Ombudsmand retter kritik af toiletforholdene i danske arresthuse.

Flere indsatte ønsker ikke at vække personalet om natten. Arkivfoto: Vestre Fængsel (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Indsatte på de danske arresthuse skal kunne komme på toilettet, når de har brug for det - også om natten.

Det påpeger Folketingets Ombudsmand over for Kriminalforsorgen efter et tilsynsbesøg i fem arresthuse i Nord- og Midtjylland. Nogle af de indsatte beskriver under tilsynet, at de uopfordret havde fået udleveret urinkolber, som er en plastikbeholder, til at tisse i om natten.

Dette møder kritik fra Ombudsmanden.

- Det kan opleves som ydmygende at blive henvist til for eksempel at bruge urinkolber. Kriminalforsorgen skal derfor sikre, at de indsatte kan komme på toilettet, når de har brug for det, siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

Nogle tisser alligevel i håndvasken

Fængselsbetjent Thomas Heie Nielsen arbejder ikke i et af arresthusene, som har fået besøg af Ombudsmanden. Han kan dog bekræfte, at udleveringen af urinkolber også finder sted i andre arresthuse.

På hans egen arbejdsplads har han oplevet, at nogle af de indsatte selv efterspørger at få udleveret dem.

- Vi oplever faktisk en gang imellem, at nogle de indsatte kommer og beder om en urinkolbe. De syntes, at det er meget smart og har set andre få udleveret en, siger Thomas Heie Nielsen.

Vestre Fængsel er med sine 506 pladser Danmarks største arresthus. Folketingets Ombudsmand har ikke besøgt fængslet i denne omgang. (Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Han understreger, at de indsatte altid har mulighed for at kalde på en betjent og blive fulgt på toilettet om natten. Men her kan ventetiden være længere end normalt, da bemandingen om natten er på et absolut minimum, tilføjer han.

Betjentene sover om natten i døgnarresterne. Hvis en betjent bliver ringet op fra en celle, så skal de ledsages af en anden betjent, før de kan følge en indsat på toilettet.

Hvis flere indsatte skal på toilettet på samme tid, kan dette være en ekstra udfordring. Især i de store fængsler og arresthuse.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at flere i forvejen tisser i håndvasken. Det er ikke noget, vi beder dem om. De gør det selv i stedet for at kontakte personalet, tilføjer han.

En times ventetid

Under tilsynsbesøgene var personalet og de indsatte ikke altid enige om, hvor længe en indsat kunne opleve at vente på et toiletbesøg.

- Flere indsatte beskrev, at de ventede i en halv time eller noget i den retning. Der var også flere indsatte, som fortalte os, at der var gået en time, men det var personalet ikke enige i, siger Morten Engberg, jurist hos Folketingets Ombudsmand.

Det er ikke kun ventetiden, som afholder de indsatte fra at ringe efter en betjent om natten. Ombudsmanden beskriver, at nogle indsatte ikke har lyst til at vække betjentene om natten, da de ved, at de sover.

- En del af de indsatte vil gerne udvise respekt for, at betjentene skal kunne sove om natten. Andre frygter for repressalier, hvis betjentene bliver sure, siger Morten Engberg.

Ekstra papirarbejde til et presset personale

Efter tilsynsbesøgene har Kriminalforsorgen i Midt- og Nordjylland udsendt nye retningslinjer til områdets arresthuse.

Her bliver det understreget, at personalet ikke skal udlevere urinkolber til brug for natten, medmindre de indsatte selv anmoder om det.

- Der vil blive fulgt op på anbefalingerne løbende, så alle indsatte sikres de toiletbesøg, de har krav på, skriver direktoratet for Kriminalforsorgen i et skriftligt svar.

Derudover skal personalet i Midt- og Nordjylland nu skal til at registere antallet af udleverede kolber.

Udsigten til flere arbejdsopgaver frustrerer Thomas Heie Nielsen, der har 26 års erfaring i jobbet. Han oplever, at unødigt papirarbejde tynger fængselsbetjentene, som i forvejen løber stærkt.

- Det bliver tungt og bøvlet, for hver gang vi skal til at registrere mere. Den tid vil jeg hellere bruge med de indsatte, siger Thomas Heie Nielsen.

Kritikken af toiletforholdene kommer i kølvandet på, at et bredt politisk flertal er blevet enige om en fornyet aftale om Kriminalforsorgens økonomi.

Den nye flerårsaftale har til formål at løse problemerne i Kriminalforsorgen, hvor manglen på fængselspladser og personale er steget markant de seneste år.

Dette ses blandt andet i nomeringen, hvor antallet af indsatte per fængselsbetjent er steget støt siden 2016.