Indvandrere finder ægtefællen her i landet

I 2001 hentede to tredjedele af de unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande deres ægtefælle i udlandet. Men nu er andelen faldet til 37 procent. En professor mener, at det er et resultat af 24-årsreglen.

I 2001 hentede 67 procent af de unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande deres ægtefælle i udlandet, typisk fra familiens oprindelige hjemland. (Foto: © s-s, Stock.xchang)

Stadig flere indvandrere finder deres ægtefælle her i landet.

I 2001 hentede 67 procent af de unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande deres ægtefælle i udlandet, typisk fra familiens oprindelige hjemland.

Men nu er andelen faldet til 37 procent, viser en undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for Jyllands-Posten.

24-årsreglen

Omkring 24 procent blev gift med en dansker, mens 29 procent blev gift med en herboende indvandrer, og knap 10 procent giftede sig med en herboende efterkommer.

Ifølge professor Eskil Wadensjö fra Stockholms Universitet tyder meget på, at det er virkningerne af den omstridte 24-års-regel, der er slået igennem.

- Det er ganske store ændringer, der er tale om, og det er mest sandsynligt, at 24-årsreglen - sammen med de øvrige stramninger i familiesammenføringer - er en væsentlig baggrund for ændringerne, siger Eskil Wadensjö.

Der er stadig brug for en kulegravning af effekten af 24-års reglen, mener de Radikale.

En opgørelse fra Danmarks Statistik - som Jyllandsposten omtaler - viser ellers, at ægteskabsmønstret - siden reglen blev indført for 6 års siden - har ændret sig radikalt blandt efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande.

I 2001 hentede 67 procent af de unge indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande deres ægtefælle i udlandet, typisk fra familiens oprindelige hjemland. Det er nu faldet til 37 procent.

Reglens bivirkninger bør undersøges

En af valgkampens store overraskelser har været den radikale meddelelse om, at man godt kan sidde i regering med Socialdemokratiet, som vil bevare 24-årsreglen.

Men de radikale holder stadig fast i kravet om en grundig undersøgelse efter valget af reglens effekt, siger Margrete Vestager.