Indvandrere mister job under krisen

Sidste år steg antallet af folk uden arbejde i Danmark. De hårdest ramte er ikke-vestlige indvandrere.

Indvandrere fra ikke-vestlige lande er hårdere ramt af en økonomiske krise. (Foto: DR © DR)

Den økonomiske krise rammer ikke-vestlige indvandrere hårdere end etniske danskere, viser tal fra Danmarks Statistik.

I alt var 53,4 procent indvandrere fra ikke-vestlige lande i job 1. januar 2009. Præcis et år efter lød tallet på 49,1 procent. Det vil altså sige, at 4,3 procentpoint flere stod uden arbejde i januar måned 2010.

Løsere knyttet til arbejdsmarkedet

I samme periode endte 3 procentpoint af personer med dansk oprindelse uden for arbejdsmarkedet, viser tallene. Der er således en forskel på 1,3 procentpoint mellem de to grupper.

Eskil Heinesen er forskningsleder i Anvendt Kommunalforskning og ekspert i arbejdsmarked og integration, og de nye tal overrasker ham ikke.

- Det er formentligt fordi, mange ikke-vestlige indvandrere har en mere løs tilknytning til arbejdsmarkedet, siger han og fortsætter:

Har ikke bidt sig fast

- De har ikke lang erhvervserfaring og har ikke bidt sig så godt fast i det danske arbejdsmarked.

Han understreger, at andre faktorer som uddannelsesniveau og jobtype formentlig også spiller ind, fordi lavt uddannede typisk er de første, der mister jobbet i økonomisk pressede tider.

Specielt mandlige indvandrere fra ikke-vestlige lande står uden job som følge af den økonomiske krise. I løbet af sidste år overgik fem procentpoint i den gruppe fra beskæftigede til ubeskæftigede.

Kvinderne rammes ikke så tit

Kvinderne med samme baggrund vinkede ikke lige så tit farvel til jobbet. Tre procentpoint af kvinderne mistede jobbet mellem 2009 og 2010.

Eskil Heinesens bud på, hvorfor kvinderne i højere grad forbliver beskæftigede er, at der ikke var særligt mange af dem, der kom i job inden krisen.

- Hvis der ikke var vanvittigt mange etniske kvinder, der fik job under højkonjunkturen er der heller ikke så mange til at miste jobbet, når det så bliver lavkonjunktur, forklarer han.