Indvandrere undersøges oftere af politiet uden grund: Det er ikke tilsigtet

Overvægt af sigtede nydanskere uden efterfølgende dom kan skyldes strategi, forklarer rigspolitichef.

Overvægt af sigtede nydanskere uden efterfølgene sigtelse kan forklares med politiets strategi, forklarer rigspolitichefen. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Politiet vil nu se på, om der er uhensigtsmæssige mønstre i måden, der bliver arbejdet på.

Det siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg efter DR Dokumentaren ‘I politiets vold: Mørk og mistænkt’.

Her kommer det frem, at der ifølge tal fra Danmarks Statistik i 2014 var 65 til 70 procent højere risiko for at blive sigtet for noget, man ikke blev dømt for, hvis man var indvandrer eller efterkommer af indvandrere med ikke vestlig baggrund.

Konkret betyder det, at nydanskere ofte oplever at blive stoppet og undersøgt af politiet uden grund.

- Vi skal se, om der er uhensigtsmæssigheder i måden vi arbejder på. Men det er i hvert fald ikke noget, der er tilsigtet, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Samtidig understreger rigspolitichefen, at han ud fra antallet af klagesager ikke genkender det problem, der bliver skildret i tv-dokumentaren.

- Hvis man føler sig forskelsbehandlet, så skal man klage. Så kigger vi meget grundigt på klagerne, siger Jens Henrik Højbjerg.

- Men det er meget få sager vi har, konstaterer han.

En mulig forklaring på overrepræsentationen i statistikkerne kan være politiets strategi, lyder det fra rigspolitichefen.

- Tallene viser, at der kan være en ubalance, som giver anledning til, at vi kigger på vores praksis og nogle forklaringsmodeller. En model, der springer i øjnene, er, at vi i mange år har fokuseret vores indsats i boligområder og steder præget af alvorlig kriminalitet, og hvor der bor flere med anden baggrund end dansk, siger Jens Henrik Højbjerg.

Rigspolitichefen forstår godt, at det kan opleves som forstyrrende at blive genstand for politiets mistanke uden åbenbar grund.

- Jeg kan godt forstå, at det er rigtig ubehageligt, at man skal tale med politiet, når man ikke har gjort noget som helst, når man bevæger sig rundt i et område, som er plaget af kriminalitet, og hvor politiet er nødt til at fokusere en del af sin indsats, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Han får opbakning fra regeringspartiet Venstres retsordfører.

- Når vi ikke mødes af erstatningssager eller konstaterer ekstraordinært mange klager, så er der ikke mange alarmklokker, der ringer hos mig. Men lad mig slå fast, at politiet skal handle ud fra saglige kriterier. Gør de ikke det, er det noget, vi skal se på, siger Preben Bang Henriksen (V).