Influenza B sender tusindvis hjem i seng: Næste års vaccine dækker ikke

Danske myndigheder trodser anbefaling fra EU-eksperter om at vaccinere bredere.

Stik imod anbefalingen fra den europæiske sundhedsmyndighed afviser Statens Serum Institut at indkøbe en bestemt vaccine, der kan bekæmpe influenza-virussen, der har hærget Danmark i denne og tidligere sæsoner. (Foto: © Andrew Kelly, Scanpix)

Stik imod anbefalingen fra den europæiske sundhedsmyndighed afviser Statens Serum Institut at indkøbe en bestemt vaccine, der kan bekæmpe influenza-virussen, der har hærget Danmark i denne og tidligere sæsoner.

Det skriver Politiken fredag.

- Jeg kan godt forstå, at det virker ligetil, at vi bare skifter til den nye vaccine, men virkeligheden og virus er lidt mere komplekst, siger overlæge Tyra Grove Krause, afdelingschef på Statens Serum Institut.

Genstridig virus

Tusindvis af danskere har på egen krop stiftet bekendtskab med virussen, der bærer det mundrette navn ‘influenza B Yamagata’. En særlig genstridig virus, der denne sæson har medført overbelagte sygehuse og som sammen med øvrige influenza-typer har sendt 160 svækkede borgere i graven.

Staten indkøber og tilbyder gratis influenzavaccine til borgere i særlige risikogrupper. Men den officielle, danske influenzavaccine dækker netop ikke den genstridige ‘B Yamagata’-type, der netop i disse uger rammer flest danskere ifølge Statens Serum Institut (SSI).

Europæisk anbefaling

I december opfordrede den europæiske sundhedsmyndighed European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) Eu-landene til at indkøbe vacciner, der dækker mod B-Yamagata. En opfordring som blandt andre Finland og flere svenske regioner har valgt at følge.

Trods det afviser danske myndigheder af vaccinere mod B Yamagata i hverken denne eller næste sæson.

- Normalt kommer influenza B som en mindre bølge efter influenza A og rammer især skolebørn og voksne. Det er usædvanligt at se overdødelighed i forbindelse med den, siger Tyra Grove Krause ifølge Politiken.

DF går til ministeren

Hos Dansk Folkeparti agter man at følge op på sagen overfor sundhedsministeren.

- Vi skal selvfølgelig have den vaccine, der dækker bedst, så vi kan beskytte borgerne i risikogrupperne, siger Liselott Blixt (DF), formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.