Influenza-epidemi og varmebølge kostede liv: Højeste antal døde i 11 år

Antallet af døde i 2018 i Danmark oversteg tidligere år.

Influenza-epidemien i 2018 kan være en medvirkende årsag til et højere antal døde sammenlignet med tidligere år. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

55.232 personer døde i 2018.

Det er det højeste antal døde siden 2007, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Sammenlignet med 2017 var der knap 2.000 flere dødsfald sidste år.

Særligt i marts og juli var tallet højere end tidligere år, og derfor kan stigningen dels hænge sammen med forårets influenza-epidemi - og dels den rekordvarme sommer i 2018, konkluderer Danmarks Statistik samt professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

- Når vi ser, at der er lidt flere dødsfald end forventet både i marts og juli måned, så kunne det tyde på, at influenza-epidemien og sommerens temperaturer har haft en vis betydning for antallet af dødsfald, siger Knud Juel, professor ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

En generel stigning i årgangenes størrelse kan dog også spille ind, tilføjer Knud Juel.

- Antallet af dødsfald i et bestemt år afhænger meget af, hvor store fødselsårgangene var tilbage i tiden, og vi ved, at der var ret store fødselsårgange for 70 til 80 år siden.

Professoren peger dog på, at der havde været en mere jævn fordeling i antallet af døde hen over året, hvis det udelukkende havde været fødselsårgangens størrelse, der var årsag til stigningen.

Vaccine hjalp ikke

Ifølge Danmarks Statistik var mange danskere i foråret 2018 ramt af en type influenza, der ikke indgik i den tilbudte vaccine.

- Dette kan være en forklaring på stigningen i antal døde på 3,7 procent i 2018 i forhold til 2017, skriver Danmarks Statistik i nyheden på sin hjemmeside.

- Influenza-epidemien har haft gode betingelser i et år, hvor vaccinen ikke ramte lige i øjet, siger professor Knud Juel.

Det er især ældre og svækkede personer, der kan blive hårdt ramt af influenza eller meget høje temperaturer, forklarer professoren.

- I forhold til, hvad vi har været vant til, var det en meget varm sommer i 2018, og for folk, der var svagelige i forvejen, kan de høje temperaturer godt have fremrykket dødsfaldet lidt. Det samme gælder influenza-epidemien, siger Knud Juel.

Facebook
Twitter