Information skal sikre hurtig behandling efter slagtilfælde

Handicap efter slagtilfælde kan undgås ved hurtig behandling, så alle skal kende symptomerne.

En kampagne skal gøre alle mere opmærksomme på symptomerne ved såkaldte strokes - slagtilfælde - så der hurtigere kan blive ringet 1-1-2. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen /Scanpix, Ritzau Scanpix)

Lægernes mulighed for at behandle de såkaldte strokes, kendt som slagtilfælde, er blevet markant bedre, men betingelsen er, at patienten hurtigt kommer i behandling, og det sker for sjældent.

Derfor står TrygFonden og Dansk Råd for Genoplivning bag en informationskampagne, der skal hjælpe med at gøre symptomerne på et stroke mere kendte.

Tiden kan lidt groft sagt være forskellen på, om personer, som får et stroke, får varige men og er afhængig af hjælp til alt fra måltider til toiletbesøg resten af livet, eller om de kan vende tilbage til en tilværelse med et job og evnen til at klare sig selv.

Det siger Christina Rostrup Kruuse, der er overlæge og professor på Herlev Hospitals afsnit for blodprop og blødninger i hjernen.

Vær opmærksom på tre symptomer

- Vi har inden for de senere år fået noget rigtig god behandling. Man skal dog give det inden for ganske kort tid, efter symptomerne er opstået.

Men hvis flere bliver ført direkte på skadestuen umiddelbart efter et stroke, kan op mod hver tredje af de 12.000, der årligt får et stroke, overleve det uden alvorlige men. I dag er det hver femte.

TrygFonden og Dansk Råd for Genoplivning peger på tre symptomer, som kan gøre alle i stand til at spotte et stroke.

- Det er nogle symptomer, der opstår pludseligt. Det kan være, at man ikke kan løfte armen. At man ikke kan tale tydeligt - som hvis man havde en kartoffel i munden, eller at man taler sort. Eller man bliver skæv i ansigtet, siger Christina Rostrup Kruuse.

Hvis man oplever en person udvise et af de tre symptomer, skal man straks ringe 1-1-2.

/ritzau/