Ingen begrænsning for vindmøller tæt på kysterne

Havvindmøller kan fremover sættes op tæt på kysterne, uden at kommunerne kan gøre noget.

vindmølle - vindmøller - havvindmølle - megamølle - alternativ energi - vindenergi - Hovsøre - testcenter for havvindmøller (Foto: © ARKIVFOTO)

Der bliver udsigt til mange store vindmøller tæt på de danske kyster, hvis politikerne ikke griber ind.

Statens eget og politisk godkendte udbud på 350 MW svarende til over 100 store vindmøller i kystnære havmølleparker har allerede udløst kritik.

Men dette antal kan ifølge Jyllands-Posten mangedobles via en helt anden ordning, nemlig den såkaldte åben dør-procedure, som administreres af Energistyrelsen.

Behandler 28 ansøgninger

Her er der reelt ingen begrænsning på, hvor mange møller der kan stilles op kun fire kilometer fra kysten.

Projektudvikleren tager selv initiativ til at etablere havmøller i et område, som kommuner og politikere vel at mærke ikke har udpeget.

Selv om tilskuddet er langt mindre end ved det statslige udbud, er der stor interesse for ordningen: Energistyrelsen behandler i øjeblikket 28 ansøgninger og har allerede givet tilladelse til forundersøgelser ved fem af projekterne.

En form for wild west-planlægning

Både politikere og Danmarks Naturfredningsforening kritiserer åben dør-proceduren for manglende overordnet planlægning og manglende indflydelse til kommuner og politikere.

- Det bliver let en form for wild west-planlægning, hvor en projektudvikler satser på et stykke søterritorium og måske er så heldig at få lov til at gå i gang af Energistyrelsen, siger direktør Michael Leth Jess fra Naturfredningsforeningen.

Akademirådet under Kulturministeriet har tidligere kritiseret de store vindmøllers placering tæt på kysten, og KL's formand, borgmester Martin Damm (V), advarer også mod åben dør-ordningen, der kan medføre to store kystnære havmølleparker i hans egen Kalundborg Kommune.

- Jeg tror slet ikke, at politikerne har tænkt konsekvenserne igennem af åben dør-proceduren, siger han.

Det har ikke været muligt af få en kommentar fra energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

/ritzau/