Ingen burka i paskontrollen fremover

Burkaklædte kvinder må forberede sig på at lade sløret falde, når de skal igennem paskontrollen ved grænserne og i lufthavnen. Nu skal hele ansigtet vises, men der vil blive taget hensyn til religiøse følelser.

Den kvindelige journalist fra B.T, der iklædte sig burka og kom igennem paskontrollen i Kastrup Lufthavn uden på noget tidspunkt at vise mere af sit ansigt end dette. (Foto: Simon Bohr © Scanpix)

Det er slut med at komme igennem paskontrollen iført burka. Fremover skal pasbetjentene nemlig kræve, at hele ansigtet er synligt, og ikke kun området omkring øjnene, som ikke dækkes af den muslimske klædedragt.

Det har Rigspolitichefen netop indskærpet over for de politikredse, der fører grænsekontrol. Det gælder blandt andet politiet i Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Lene Espersen til Folketinget.

Opmærksom på føleleser

Sammen med de nye retningslinier følger der dog et vis hensyn med. I paskontrollen skal man nemlig huske at tage et særligt hensyn til folks religiøse følelser.

Det betyder i praksis, at en burkaklædt kvinde har krav på kun at lade sløret falde over for en kvindelig betjent. Det vil i øvrigt også være et krav, at det sker i et separat lokale. Sådan lyder det i ministerens svar.

B.T. på tur i burka

Sagen er kommet frem, efter at en kvindelig journalist fra B.T. slap igennem paskontrollen i Københavns Lufthavn iført burka og uden at vise sit ansigt på noget tidspunkt. Herefter gik hun ombord på flyet mod London.

Selvom lufthavnspolitiets kom med forsikringer om, at journalisten sagtens kunne identificeres som indehaveren af det pågældende pas, blev episoden stærkt kritiseret.

Eftersøgte undercover

En af kritikerne var den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

- Vi har erfaring med, at eftersøgte af politiet forsøger at komme igennem med den slags metoder, sagde Bonnichsen dengang til B.T.

Facebook
Twitter