- Ingen er garanteret et godt liv

Aldrig er der blevet født så få børn med Downs syndrom som sidste år. En stor succes, siger lægerne. Nej, siger Grete Fält-Hansen, som har en søn med Downs. Han kan få et svært liv, men hvem kan ikke det, spørger hun.

Grete Fält-Hansen, næstformand i Landsforeningen Downs Syndrom sammen med sin søn Karl Emil. (Foto: © Rudy Hemmingsen, Scanpix)

Aldrig før er der blevet født så få børn med Downs syndrom. I alt kom kun 21 danske Downs børn til verden i 2008, og det er en succes, siger en overlæge ved Rigshospitalet. Men det er Grete Fält-Hansen, hvis søn har Downs syndrom, helt uenig i.

Hun synes ikke, det er et succekriterie at "udrydde" Downs syndrom.

- Det kan da godt være, at min søn får et svært liv, men hvem gør ikke det? Min søn får problemer og sorger, men det gør mine tre andre børn også. Ingen er garanteret et godt eller nemt liv, heller ikke selv om de har perfekte kromosomer, siger hun til dr.dk/nyheder.

Grete Fält-Hansen er mor til fire - og den ene, Carl-Emil, har altså Downs syndrom.

Hun takkede nej til en fosterdiagnostik, da hun ventede sin søn. Men hun er blandt de få. Siden 2004 har alle gravide fået tilbuddet, 92 procent tog imod det i 2007, og dét er den direkte årsag til, at vi her i landet har verdensrekord i at føde færrest børn med Downs. Men det er synd, mener Grete Fält-Hansen.

- Jeg har da ikke skrevet en ønskeliste, hvor jeg ønskede mig et barn med Downs. Men hvis kunne spole tilbage og få muligheden for at vælge på ny med den viden, jeg har nu, så ville jeg ikke gøre noget om. Det lyder måske som en kliché, men jeg mener det faktisk.

Grete Fält-Hansen er samtidig næstformand i Landsforeningen Downs Syndrom.

Hun understreger, at hverken hun personligt, eller Landsforeningen, er imod, at man kan vælge Downs børn fra. Men hun mener, at de forældre der får besked om, at de er i risiko for at få et barn med Downs, skal have bedre information i forhold til at kunne træffe det valg.

- Man skal give dem et frit valg til at vælge barnet fra, men også til at vælge barnet til. Og det er ikke tilfældet, når man fra sundhedsvæsenets side går ud og kalder det en succes, at der bliver født meget få børn med Downs. Så signalerer man over for de kommende forældre, der skal foretage et valg, at det rigtige valg vil være at vælge barnet fra.

Har du nogle oplevelser med Down Syndrom, som du gerne vil dele med andre, så skriv i kommentarfeltet her nedenfor: