Ingen kan se Pias kroniske smerter: 'Jeg troede, jeg var blevet tosset'

800.000 danskere med kroniske smerter får nu anerkendt deres lidelser som en sygdom.

Pia Lorentzen lider af kroniske smerter ligesom mere end 800.000 andre danskere. For Pia Lorentzen betyder smerterne, at hun er træt eller sengeliggende flere dage efter et socialt arrangement.

Der var en gang, hvor Pia Lorentzen aldrig gik glip af en fest, en middag med kæresten eller en biograftur med vennerne. Men så begyndte hovedpinen.

Smerterne i hovedet kom uden advarsel. Uden forklaring. Og blev bare værre og værre. Til sidst var der dage, hvor Pia Lorentzen slet ikke stod ud af sengen. Andre dage klarede hun sig igennem på smertestillende.

De mange planer med vennerne blev aflyst, udskudt og til sidst droppede hun at lave nye aftaler. Det var nemmere end at skuffe og melde fra i sidste øjeblik.

825.000 danskere har kroniske smerter

Pia Lorentzen lider af kroniske smerter. Det samme gør 825.000 andre danskere. Kroniske smerter kan ikke ses og har ikke nødvendigvis en årsagsforklaring, men fylder alt for den enkelte patient, som ofte har svært ved at passe arbejde og sociale relationer.

Derfor vækker det også glæde hos smerteforeninger og hos Pia Lorentzen, at WHO netop har optaget kroniske smerter som en sygdom i organisationens nyeste udgave af deres klassificering af sygdomme.

Tyve år efter et kraniebrud fik Pia Lorentzen pludselig voldsom migræne og kronisk hovedpine. I dag lever hun med smerterne og tager sine forbehold: Så når Pia Lorentzen i næste weekend skal til Phil Collins koncert, har hun sørget for at rydde kalenderen hele ugen efter.

- Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning, siger 50-årige Pia Lorentzen fra Falster.

I flere år har hun kæmpet med at forklare venner, familie og ikke mindst sagsbehandlere på jobcentre, at hun var syg, selvom det ikke kunne ses og ikke var anerkendt som en sygdom.

- Jeg har været gennem hele systemet, og det har ikke været nemt. Jeg håber derfor, anerkendelse kan gøre forløbet lettere for andre med kroniske smerter, siger Pia Loretzen.

I hverdagen betyder Pia Lorentzens sygdom, at hun er nødt til at planlægge familiefødselsdage, biografture og aftaler med kæresten lang tid i forvejen, så hun på forhånd kan rydde sin kalender for planer. Hun ved nemlig aldrig, om hun skal bruge en eller fem dage i sengen bagefter.

'Jeg er en af de heldige'

I mange år havde Pia Lorentzen ingen forklaring på, hvorfor hun konstant havde hovedpine og tilbagevendende voldsomme migræneanfald. Indtil en reumatolog på en scanning kunne se, at arvæv fra et 20 år gammelt kraniebrud pressede på hendes nervebaner.

- Jeg var virkelige lettet. Jeg troede jo, jeg var blevet tosset. Jeg kunne mærke, at jeg var i smerter. Men det kunne hverken ses eller forklares, siger hun og tilføjer:

- Jeg er en af de heldige. Det er langt fra alle med kroniske smerter, der kender årsagen. Og det er slet ikke sikkert, at der altid findes en forklaring.

Anerkendelse fra WHO betyder, at andre med kroniske smerter ikke længere behøver lede efter en diagnose, nu er det nok i sig selv, at de lever med kroniske smerter.

Kroniske smerter rammer også sindet

Ifølge Foreningen for kroniske smertepatienter, får mange patienter med kroniske smerter også depressioner og angst. Det kan Pia Lorentzen nikke genkendende til.

- Jeg gik konstant og var virkelig bange for, at der var noget som lægerne havde overset. Jeg kunne jo mærke, hvor ondt det gjorde, siger hun.

Men selvom kroniske smerter nu er blevet en anerkendt sygdom, er Pia Lorentzen ikke udelukkende optimistisk.

- Jeg frygter lidt, at det bliver en slags skraldespands-diagnose, siger hun. Med andre ord en kasse, som alle der har en lidelse, ingen kan forklare, havner i.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter