Ingen kontrol med privathospitaler

Først til efteråret vil landets regioner kontrollere landets privathospitaler, og det er både læger og patientforeninger utilfredse med.

Alt er ofte nyere og finere på privathospitaler, men kvaliteten af behandlingen bliver ikke kontrolleret af regionerne. (Foto: DR © DR)

Selv om det offentlige køber masser af ydelser hos landets privathospitaler, så er der ingen kontrol med kvaliteten. Tværtimod vejer prisen tungere end kravene til kvalitet, når Regionerne sender behandlinger i udbud.

Det skriver Forbrugerrådets Blad, Tænk, på baggrund af aktindsigter og en rundspørge til landets fem Regioner.

Ingen af dem har fulgt op på deres kontrakter med besøg eller kvalitetskontrol af privathospitalerne.

Nyere og finere

- Men ser umiddelbart forskellen. Det er nyere og finere på privathospitaler, men vi ved ikke noget om kvaliteten af behandlingen. Om man rent faktisk kommer raskere ud, siger Sine Jensen, der er sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, til DR Nyheder

Regionernes formand, Bent Hansen, indrømmer, at systemet skal laves om, men det kan tidligst ske til efteråret. Til den tid vil mange tusind patienter være blevet henvist til de private sygehuse.

I privathospitalernes sammenslutning SPPD frygter man, at den manglende kvalitetskontrol kan udløse en skandale, som sænker privathospitalernes image.

Mangler læger og apparatur

- I teorien kunne en eller anden fribytter jo den dag i morgen lave en klinik og dumpe sit tilbud til det offentlige, ingen ville derefter vide det, siger direktør i SPPD, Martin Koch Pedersen.

Karsten Skawbo Jensen, der er formand for Patientforeningen Danmark, har hørt rapporter om, at nogle hospitaler ikke har haft de læger og det apparatur, der skal til.

- Når man som politiker udliciterer noget, har man altså ikke fralagt sig ansvaret, siger han til Tænk.