Ingen kræftfare fra akrylamid

Sidste år blev der under stort postyr advaret mod at spise mad tilberedt ved høj varme - såsom chips, knækbrød og pommes frites - fordi man havde fundet stoffet akrylamid i disse typer fødevarer, og det mistænktes for at kunne give kræft. Det er tilsyneladende alligevel ikke tilfældet.

Det er for tidligt afblæse alarmen om, at chips og pommes friteskan være kræftfremkaldende, siger de svenskelevnedsmiddelmyndigheder.

Chips og pommes frites indeholder det giftige stof acrylamid, ogudtalelsen kommer efter, at det svenske Karolinska Institut i dagoffentliggør en undersøgelse, der viser, at acrylamid ikke harindflydelse på en øget risiko for at få kræft.

Forskerne har undersøgt 1000 mennesker for nyrekræft og kræft ityktarm og urinveje.

Men både de svenske levnedsmiddelmyndigheder ogFødevaredirektoratet herhjemme fastslår, at den sidste brik ipuslespillet ikke er på plads endnu.

- Materialet er for tyndt. De svenske forskere har undersøgtandre former for kræft, end vi havde forventet, siger toksiologLars Dragsted fra Fødevaredirektoratet.

Facebook
Twitter