Ingen ligestilling i pensionen: Kvinder trækker sig tidligere end mænd

Pensionsalderen stiger for alle, men kvinder går stadig tidligere på pension.

Analyse viser, at kvinders gennemsnitlige tilbagetrækningsalder er lavere end mænds(Arkivfoto). (Foto: Henning Bagger /Scanpix © Ritzau Scanpix)

Debatten om ligestilling har stået på i årtier, og det gør den fortsat. Men når det gælder pension, så halter ligestillingen.

Det skriver Politiken.

Kvinderne trækker sig i gennemsnit fra arbejdslivet mere end et år før mændene. Også selv om kvinders pensionsformuer er markant mindre end mændenes, og til trods for at kvinder i snit lever tre til fire år længere end mænd.

I de seneste år har mænd og kvinder forlænget arbejdslivet markant. Men afstanden mellem mænds og kvinders pensionsalder har i perioden 2010 til 2018 ligget konstant omkring et år og to måneder.

Det viser en ny, omfattende pensionsanalyse, som er udarbejdet af brancheorganisationen Forsikring & Pension.

I 2018 var kvinderne i gennemsnit 64 år og ti måneder, når de trak sig fra arbejdsmarkedet. Mændene var 66 år.

Kan blive alvorligt problem

Konsekvensen er, at mange kvinder i større eller mindre grad kan blive afhængige af deres mænds pension, når de forlader arbejdsmarkedet.

Det mener Jørgen Goul Andersen, der er arbejdsmarkedsekspert og professor ved Aalborg Universitet.

- De store forskelle i mænds og kvinders pensioner afspejler jo et livsforløb, hvor kvinderne fortsat tjener betydeligt mindre end mændene.

- Blandt andet fordi det er kvinderne, der tager fri fra jobbet og går på barsel, når der kommer børn i hjemmet, siger han.

Han mener samtidig, at der er gode økonomiske ordninger for kvinder med de mindste pensionsopsparinger. Men at kvinder generelt har små pensionsopsparinger.

- Det kan blive et alvorligt problem, hvis de pludselig skal klare sig selv, eksempelvis på grund af en skilsmisse, siger han.

/ritzau/