Ingen mus på hasselmusbro i fem år

Ikke én eneste hasselmus har endnu brugt den milliondyre bro over den sydfynske motorvej, som for fem år siden blev specialbygget for at redde den truede gnaver.

Hasselmusen er ret sjælden i Danmark, hvor den næsten udelukkende ses på Sydfyn og Midt-, Vest og Sydsjælland. (Foto: © Leif H. Sørensen)

I 2008 stod hasselmus-broen, der kostede 18 millioner kroner, klar efter flere års ophedet debat og polemik. Men fem år senere har der ikke været dokumentation for, at én eneste hasselmus har brugt broen over motorvejen, der forbinder Odense og Svendborg.

- Det er fuldstændigt vanvittigt. Det er misbrug af offentligt midler og ren naturterrorisme, siger den tidligere amtsborgmester på Fyn, Poul Weber (V), til TV2 Fyn.

Hasselmus-broen - eller faunapassagen, som den kaldes - blev bygget, fordi den skulle sikre, at især den truede hasselmus, men også andre dyr ikke led under motorvejens ankomst. Derfor skulle hasselmusen have en bro, så den kan leve på begge sider af motorvejen.

Fire hjorte, men ingen hasselmus har krydset broen

Thomas Bjørneboe Berg fra det naturhistoriske museum Naturama i Svendborg har undersøgt, om nogen dyr har brugt broen. Det er blandt andet sket ved at mærke en gruppe hasselmus i området.

Det foreløbige resultat er, at fire hjorte har krydset motorvejen ved hjælp af faunapassagen, men ingen hasselmus har brugt den.

- Der har næppe været nogen over endnu, men jeg er stensikker på, at det nok skal komme, siger Thomas Bjørneboe Berg til TV2 Fyn.

Med tiden vil musene tage broen til sig

Tilhængerne af broen hævder, at bevoksningen på broen fem år senere stadig er for lille til, at nogen hasselmus vil bruge den. For erfaringer fra lignende broer i Tyskland er, at musene med tiden bruger broen.

- Beplantningen har endnu ikke opnået udseende af typisk hasselmus-passage, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det nok skal komme, siger Thomas Bjørneboe Berg.

Sidste efterår blev hasselmus-broen beplantet med 600 træer og buske, der skal sætte gang i effekten.

/ritzau/