Ingen proforma-kontrol af bryllupsturister

Tusinder bliver gift i Danmark uden proforma-kontrol. Det ligner et hul i loven, siger ekspert.

I mindst tre tilfælde har polske kvinder giftet sig med nigerianske mænd for at hjælpe dem med at svindle sig til ophold i Danmark. Det afslører P1 Dokumentar i dag.

I P1 Dokumentaren “De polske brude” fortæller proforma-bruden Ewa Zuchowska, hvordan hun rejste til Danmark og blev gift med en nigeriansk mand på Frederiksberg Rådhus iført badetøj og en mande-ring, der var alt for stor til hende. Hun beskriver selv ceremonien som komisk.

- Det var en stor komedie. Jeg ville aldrig tro på det, hvis nogen blev gift på den måde. Vi lignede ikke et par, det er helt sikkert, siger Ewa Zuchowska til P1 Dokumentar.

Efterfølgende fik Ewa Zuchowska og hendes nigerianske proforma-mand opholdstilladelse i Danmark.

Udover Ewa Zuchowska har P1 Dokumentar talt med to andre polske kvinder, som er blevet proforma-gift med nigerianske mænd i Danmark.

Rådhuse skal ikke anmelde mistanke

En af de tre vielser fandt sted på Københavns Rådhus. Her har man siden 2012 oplevet en tredobling af udenlandske par, der vies i kommunen. Fra cirka 600 i 2012 til 1400 i 2015 til dato.

Her afviser borgerchef Flemming Otto, der selv er giftefoged, at København ser nogen proforma-vielser. Han påpeger dog samtidig, at København ikke har pligt til at anmelde det til Udlændingestyrelsen, hvis de får mistanke om en proforma-vielse.

- Det er sådan, vi fortolker loven med hjælp fra Ankestyrelsen, siger Flemming Otto til P1 Dokumentar.

Ankestyrelsen bekræfter over for P1 Dokumentar, at danske kommuner ikke har pligt til at anmelde mistænkelige vielser mellem udenlandske par.

Mens danske par risikerer besøg fra forvaltningen, kan udenlandske par frit lade sig vie og dermed få adgang til danske ydelser, uden at frygte kontrol.

I Ærø Kommune, hvor der bor godt 6.000 mennesker, viede man sidste år (2014) 2.500 udenlandske par - eller 5.000 udlændinge. Vielser, der altså ikke er omfattet af den samme pligt til at anmelde om proforma som danske vielser.

Ekspert: Hul i lovgivningen

- Det ligner et hul i lovgivningen, og det bør tages op politisk, om det er en rimelig forskelsbehandling. Kan det have sin rigtighed, at danskere kontrolleres mere end udlændinge?, spørger Peter Nedergaard, professor i europæisk politik ved Københavns Universitet.

Han fastslår samtidig, at reglerne er fastsat i EU’s opholdsdirektiv, og de er derfor svære for Danmark at ændre.

Da det er EU-kommissionen, der skal behandle en eventuel ændring, kræver det, at først Folketinget og siden beskæftigelsesministeren bringer problemet (med proforma-vielser, red.) op. En ændring i EU-opholdsdirektivet kræver, at et flertal af EU-lande står bag, og det bliver nok svært, siger han.

Kravene til ansøgning om ophold er hos Statsforvaltningen meget mindre restriktive end dem, der stilles hos Udlændingestyrelsen til danske statsborgeres ægtefæller.

Der stilles ingen krav om hverken uddannelsesniveau eller sprogkundskaber, og det er ikke et krav, at parret skal være gift for at opnå familiesammenføring, lige som det heller ikke er et krav, at parret bor sammen.

Hos Udlændingestyrelsen skal en dansker, der ønsker ophold til en ægtefælle uden for EU, gennem en velkendt og lang proces, hvor alt fra relationer og privatøkonomi, uddannelsesniveau og sprogkundskaber vejer tungt.

EU-kommissionen har allerede selv forsøgt at advare mod proformaægteskaber mellem EU-borgere og tredjelandsborgere, idet man sidste år udgav en håndbog, der advarer medlemslandene mod proformaægteskaber.

Især med fokus på borgere fra de nye østeuropæiske medlemslande som Polen og Rumænien. Håndbogen tjener kun som en vejledning.

Lettere at få ophold med dansk vielsesattest

Hos Statsforvaltningen i København er kontorchef Jakob Næsager opmærksom på proforma-håndbogen fra kommissionen.

- Vi har håndbogen fremme hver dag, siger kontorchefen, der fortæller, at man hos Statsforvaltningen er meget opmærksomme på at kontrollere for proforma, men at de meget begrænsede krav til ikke-europæiske ægtefæller, der ønsker ophold, gør det meget svært at kontrollere om ansøgninger om ophold bygger på et proforma-proformaægteskab.

P1 Dokumentaren De Polske Brude sendes i dag klokken 13.03.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk