Ingen sag mod rejsende imamer

Statsadvokaten har ikke fundet grundlag for at rejse straffesager mod de herboende imamer, som under Muhammed-krisen turnerede rundt i Mellemøsten.

Fra venstre til højre: De danske imamer Raed Hlayhel, Ahmed Akkari, Abu Bachar og Abu Laban (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Statsadvokaten har ikke fundet grundlag for at rejse straffesager mod de herboende imamer, som under Muhammed-krisen turnerede rundt i Mellemøsten.

Dermed fritages imamerne for retsligt ansvar for, at danske ambassader blev brændt af under uroligheder i Mellemøsten i begyndelsen af 2006.

100 anmeldelser men intet ulovligt

Over 100 personer havde anmeldt de rejsende imamer for alt fra straffelovens paragraf om hånlige ytringer til terror.

Men imamerne og de andre herboende muslimer, som besøgte Syrien, Libanon og Egypten i december 2005, gjorde ikke noget ulovligt, vurderer Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager.

I efterforskningen har der ifølge statsadvokat Birgitte Vestberg været lagt særlig vægt på straffelovens bestemmelser om landsskadelig virksomhed.

Usandt indhold i mappe

Men ved en gennemgang af det materiale og de udtalelser, som statsadvokaten modtog i forbindelse med anmeldelserne samt en granskning af udenlandske medier, er der ikke fundet noget, som i statsadvokatens øjne er strafbart.

Birgitte Vestberg har blandt andet undersøgt den mappe med forskelligt arabisksproget materiale, som imamerne havde med på rejsen.

Og godt nok er mappens indhold ifølge statsadvokaten på visse punkter usandt og upræcist, men der var på ingen måde tale om opfordring til fjendtligheder mod Danmark.

Facebook
Twitter