Ingen sex uden samtykke i Paradise Hotel: 'Det faldt os fuldstændig naturligt'

De danske deltagere skal nu give tydeligt samtykke inden sex i Paradise Hotel, der har sæsonpremiere i aften.

I aften har den 18. sæson af Paradise Hotel premiere. (Foto: NENT Group/Viaplay)

I går havde den 15. sæson af det norske Paradise Hotel premiere, og fra nu af skal de norske paradisoer give samtykke, før de kravler under dynerne sammen.

Selvom det er nyt for de norske paradisoer, blev reglen allerede indført i den seneste sæson af det danske Paradise Hotel, der blev sendt i starten af året. Når sæson 18 i dag har premiere gælder reglen fortsat.

Samtykket skal gives ved at vise et tydeligt samtykke inden sex. Det kan eksempelvis være ved at række thumbs up til kameraet eller give et mundtligt samtykke.

Det var en selvfølge at indføre samtykkereglen i den danske udgave af Paradise Hotel, lyder det fra Kenneth Kristensen, der er programdirektør i NENT Group, der producerer programmet.

- Der er samtykkelov i Danmark, og når man laver et program til, for og med unge mennesker, faldt det os fuldstændig naturligt, at samtykke også blev en del af Paradise, siger han.

Og det giver god mening at have en regel om tydeligt samtykke, mener Lene Bull Christiansen, lektor og kønsforsker på Roskilde Universitet.

- Der er en tendens til, at man viser unge mennesker, hvordan man kan give samtykke og tjekke, om det, man har gang i, er okay, siger hun.

Også under den sidste sæson af det danske Paradise Hotel skulle deltagerne give samtykke inden sex (Foto: NENT Group/Viaplay).

'Sex er ikke noget, vi jagter på den måde'

Sæsonen, der skydes i gang i dag, er ikke den første, hvor deltagerne skal give samtykke inden sex. Det er bare først nu, at man hører om det - og det er der en helt logisk forklaring på.

- Vi har ikke rigtig sex med i programmet længere. Vi fokuserer ikke på det. Vi kan fokusere på kærlighed og flirt, men sex er ikke noget, vi jagter på den måde, siger Kenneth Kristensen.

- Vi har skruet ret meget ned for det, uden at vi har kommunikeret det aktivt ud. Ligesom at samtykke heller ikke er noget, vi har kommunikeret ud. Det har vi bare gjort.

Indførelsen af samtykke skyldes mest af alt et ønske om at følge samfundsudviklingen og normerne, lyder det fra ham.

Og det giver god mening, siger Lene Bull Christiansen. For selvom Paradise Hotel er et underholdningsprogram, påvirker det stadig seerne.

- Underholdning er en alvorlig sag, kan man sige. Når vi bliver underholdt, sidder vi og får tingene med ind i underbevidstheden. Derfor er de ting, der foregår i især underholdning til unge faktisk ret alvorligt i forhold til, hvad det er for nogle normer, og hvad det er for en kultur, vi lever med, siger hun.

Et eksempel på, hvordan det kan være sexet

Det er et godt eksempel at sætte, mener Lene Bull Christiansen. Også selvom man i den virkelige verden ikke har et kamera med i rummet.

- Det er ret fedt faktisk. At få nogle eksempler på, hvordan man kan kommunikere omkring det her. Meget af frygten omkring diskussionen af samtykke er, at man ikke har nogle eksempler på, hvordan det kan være sexet, siger hun.

Hun påpeger, at det kan virke afmystificerende, at man ser andre mennesker snakke om det og samtidig holde den gode stemning.

Det er ikke kun samfundsnormerne, der har haft betydning. Også ønsket om at beskytte deltagerne spiller ind.

- Det er også for at passe på de unge mennesker, der er med. Det kan godt virke lidt omstændigt, at man skal give thumbs up, men det er en relativ lille ting, for at sikre at alle er med på det, der skal foregå, siger Kenneth Kristensen.

Han påpeger, at det selvfølgelig kan ødelægge lidt af den gode stemning, hvis man skal til at række thumbs up eller ligefrem sige til kameraet, at man er med på det, der sker. Men at det er nødvendigt.

Og deltagerne har taget rigtig godt imod den nye regel, siger han.

Facebook
Twitter