Ingen skoletandlæge: Solrøds syvårige har Danmarks sundeste tænder

I Solrød Kommune går børn og unge under 18 til tandlæge hos privatpraktiserende tandlæger i stedet for en kommunal tandpleje.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein © (c) DR)

Nul-huller!

Sådan lød det fra mere end otte ud af ti syvårige i Solrød Kommune efter et besøg hos tandlægen i 2016.

Dermed er Solrød Kommune den kommune i landet, hvor færrest syvårige har huller i tænderne. Det viser data fra Sundhedsstyrelsens Centrale Odontologiske Register, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har analyseret.

Og det er ikke den kommunale tandpleje, man kan takke for det gode resultat. Kommunen har nemlig ingen, fortæller Poul Edvard Larsen, som er leder af Børn- og Ungerådgivningen.

- Vi er det man kalder praksiskommune, så børnene kan frit vælge tandlæge blandt de privatpraktiserende tandlæger, som kommunen så arbejder med. Det er også hos dem det meste af forebyggelsen ligger hos, forklarer Poul Edvard Larsen.

Ikke dyrere end andre steder

Poul Edvard Larsen fortæller, at tandlægerne som udgangspunkt får betaling for at tilbyde et 15 måneders interval mellem børnenes tandeftersyn, men at der også er frirum, hvis en tandlæge vurderer at et barn har brug for flere eftersyn.

Ifølge kommunens beregninger er ordningen ikke dyrere end, hvis kommunen havde en kommunal tandpleje, som i de fleste kommuner.

Det skyldes blandt andet, at der ikke er vedligehold af eksempelvis bygninger. Ordningen betyder dog ikke, at kommunen har sluppet taget i børnenes tandsundhed helt.

- Vi mødes jævnligt med de tandlæger, vi samarbejder med og taler blandt andet om børnenes generelle tandsundhed, og om der er ting, vi skal være opmærksomme på, siger Poul Edvard Larsen.

Han er dog udmærket klar over at ordningen formentlig kun spiller en mindre rolle i kommunebørnenes gode tandsundhed.

- Vi er som kommune begavet med nogle forholdsvis ressourcestærke forældre, og det betyder selvfølgelig enormt meget. Samtidig er kommunen geografisk lille, og det gør det nok nemmere at have en ordning som vores, og jeg bilder mig bestemt ikke ind, det er løsningen for alle kommuner, siger han.

Borgmester: Børnene skal blive ved med at gå til tandlæge som voksne

Beslutningen om at give børnene frit tandlægevalg er en politisk beslutning, som ifølge borgmester Niels Hörup (V), slet ikke skyldes en økonomisk gevinst.

- Vi vil gerne skabe nogle gode forudsætninger for, at børnene også fortsætter hos tandlæge efter deres folkeskoletid. Børnene undgår skiftet fra kommunal til privat tandlæge og oplever samtidig, at det er familien, der tager til tandlægen, og ikke noget man gør i forbindelse med skolen, siger Niels Hörup.

Mens det kun er 14 procent af Solrøds 7-årige, der har eller har haft huller i tænderne er tallet på landsplan dobbelt så højt. I de kommuner, hvor flest har problemer med huller i tænderne, er det over 40 procent af de syvårige, der har et hul eller mere.