Ingen skud i en måned: Er bandekonflikten overstået?

Det er i dag en måned siden, at der sidst blev affyret skud i forbindelse med bandekonflikten.

Bandemedlemmerne her er fra banden Loyal to Familia, der holder til på Nørrebro, i Tingbjerg, Skovlunde og Kokkedal. Banden har ligget i konflikt med VHK fra Værebroparken i Bagsværd siden Nytår. (Foto: Louise Damløv © DR)

Siden nytår har de storkøbenhavnske bander skudt mod hinanden flere end 40 gange ifølge DR Nyheders optælling. Men i dag er det en måned siden, at banderne sidst affyrede skud i forbindelse med bandekonflikten.

- Det er vores opfattelse, at de (banderne red.) måske er nået til den konklusion, at det ikke fører til noget at skyde mod hinanden på den måde. De har muligvis indset, at politiets opmærksomhed er irriterende for dem selv, siger Michael Ask, der er chef for Det Nationale Efterforskningscenter, til dr.dk.

Flere bander har de seneste måneder ligget i konflikt med hinanden - den konflikt, som politiet anser for at have forårsaget flest skudepisoder, og som også har kostet to unge mænd livet, er konflikten med banderne Loyal to Familia og banden Værebros Hårde Kerne.

Kan have indgået aftale

Kan banderne have indgået en intern aftale, siden det nu er en måned siden, at de sidst har skudt mod hinanden?

- Det er muligt, men det kan jeg ikke udtale mig nærmere om, men de har i hvert fald en vilje til ikke at konflikte, siger Michael Ask.

Ifølge DR Nyheders oplysninger foregår der i øjeblikket forhandlinger mellem banden Loyal to Familia og banden Værebros Hårde Kerne.

Den seneste skudepisode, der af politiet betragtes som led i den bandekonflikt, som har hærget i Storkøbenhavn siden den 19-årige Jonathan Taboryski blev skudt og dræbt i Høje Gladsaxe den 11. januar, fandt sted den 5. maj.

Se dr.dk's store tema om bandekonflikten her

Her blev der affyret adskillige skud mod en kiosk i Tingbjerg i Brønshøj, men ingen blev ramt.

Anholdeleser spiller også ind

Siden årsskiftet har politiet anholdt op mod 130 bande- og rockermedlemmer, og netop de anholdelser har også en indvirkning på, at bandekonflikten er nedtrappet nu, mener Michael Ask.

- Vores massive indsats har hjulpet, og vi har fængslet flere og dermed fjernet en del af de toneangivende medlemmer fra gaden, siger han.

Betyder det, at bandekonflikten er slut?

Grafik: Bandekonflikten i tal for 2013

- Det er for tidligt at sige lige nu, for vi ser stadig nogle spændinger, og der er stadig nogle forskellige konflikter, som tegner et mudret billede. Der er fortsat nogle personlige konflikter mellem dem, men nu er vi heldigvis inde i en længere rolig periode, som vi håber varer ved, siger Michael Ask.

Rekordmange sidder inde

I alt sidder 374 bande- og rockermedlemmer bag tremmer, tilføjer han. Det betyder, at flere end hver femte af rockerne og bandemedlemmerne i Danmark nu enten afsoner en dom eller sidder varetægtsfængslet. Det er det højeste antal, der nogensinde har siddet bag tremmer på én gang.

Selv om konflikterne imellem banderne kan se ud til at være indstillet, understreget Michael Ask, at politiet vil blive ved med at holde øje med bandernes aktiviteter.

- Vi ved jo godt, at når de holder op med at skyde på hinanden, kan det være fordi, vi forstyrrer deres kriminelle aktiviteter, som for eksempel deres organiserede narkohandel, forklarer han.

Narkokriminalitet i fokus

Og netop narkokriminaliteten, men også de drab og drabsforsøg, som banderne har begået, vil politiet nu fokusere endnu mere på.

- Det har været et tiltrængt pusterum, og det har gjort, at vi igen kan fokusere på både den præventive indsats og den efterforskningsmæssige, mens vi også kan være mere synlige på gaden igen, forklarer Michael Ask.

Kan blusse op igen

Men selv om der ikke er blevet skudt siden den 5. maj, kan konflikten stadig godt blusse op igen, understreger han.

- Vi har hele tiden oversigt over, hvem der er i fængsel, og vi ved godt, hvornår de kommer ud. Og det er noget af det, vi tager med i vores vurderinger, og det er naivt at tro, at der aldrig vil blive skudt igen, siger Michael Ask.

  • Her kan du få et overblik over de forskellige bandekonflikter, der har kørt siden nytår:

  • Den mest alvorlige konfrontation står imellem den forholdsvis nye bande Loyal To Familia - LTF og Værebros Hårde Kerne - VHK. Sammenstødene mellem de to foregår i Storkøbenhavn.

  • Den anden konflikt har haft centrum i Køge og har handlet om et opgør mellem den tidligere indvandrerbande Black Cobra og rockergruppen Bandidos. Den 29. marts stod de to grupper dog offentligt frem i Køge og sagde, at de havde indgået fred, og der er indtil dags dato ikke blev skudt imellem de to parter.

  • En tredje konflikt er mellem banden Brothas, der har sit udspring i det sociale boligbyggeri Mjølnerparken på Nørrebro, og rockergruppen Bandidos på den anden side. Brothas har flere gange skudt mod Bandidos' klubhus i Hvidovre og har - som noget helt nyt i bandesammenhæng i Danmark - taget ansvaret for det offentligt.

  • En fjerde og en ny konflikt er mellem Brothas fra Mjølnerparken og banden MOB Lunden, som hører til i det store sociale boligbyggeri Lundtoftegade på Nørrebro. Ifølge DR Nyheders oplysninger er det konflikten mellem de to bander, der ligger bag flere sammenstød den 7. april og det meget voldsomme skyderi i Lundtoftegade den 11. april, hvor en mand blev ramt i hovedet. I denne konflikt har LTF også meldt sig som tredjepart, der angiveligt har stået på Brothas side.

Facebook
Twitter