Instagram vil lave version for børn under 13 år

Det er lidt som at tisse i bukserne, siger digital pædagog, der ikke tror, det sikrer børn mod ubehageligheder.

Luca Djernæs på 11 år færdes frit på Instagram med sine forældres billigelse. (Foto: © Dr, dr)

De sociale medier er kilde til mange gode ting, men de kan også være et skånselsløst sted med en brutal tone.

Det ved alle, der har brugt mere end fem minutter på at scrolle igennem Facebook, Twitter eller Instagram.

Af samme årsag er det heller ikke et oplagt sted at slippe børn løs uden opsyn, og det vil Instagram nu gøre noget ved.

Facebook, der ejer mediet, er gået i gang med at undersøge, hvordan man kan lave Instagram for børn under 13 år, fortæller en talsperson til The Guardian.

Man skal egentlig være 13 år for at oprette en Instagram-konto, men det er brugeren selv, der skal bekræfte sin alder, og ethvert barn kan derfor uden problemer omgå den kontrolmekanisme.

Planen er stadig på tegnebrættet, og det er derfor småt med information om, hvordan en børnevenlig udgave af Instagram kommer til at se ud.

Til The Guardian siger talspersonen bare, at man vil se nærmere på at udvikle et produkt, der er 'passende for børn og kontrolleret af forældre'.

I Gundsømagle modtager Martin Djernæs nyheden med behersket optimisme.

- Jeg synes, at alt, der kan gøre det mere sikkert for børnene, er godt, siger han.

Han er far til Luca på 11 år, der er en flittig bruger af Instagram og andre sociale medier. Han tror dog ikke på, at en børneversion kan skærme sønnen fra ubehageligheder, når han scroller igennem Instagram-feedet.

- Vi ved godt, at uanset hvad der bliver postet på internettet, så bliver det set af alt og alle på et eller andet tidspunkt, så man skal stadig være lige så forsigtig som voksen, siger han.

I familien Djernæs får børnene lov til at bruge sociale medier, selvom de ikke er over de påkrævede 13 år.

Som at tisse i bukserne

Samme lunkne velkomst får Instagrams planer af de eksperter på det digitale område, som DR har talt med.

- Overordnet er det positivt, at Instagram tager et ansvar for at beskytte børn og unge, men der er alligevel en række ting, vi skal være opmærksomme på, både som forældre og som samfund, siger Camilla Mehlsen, der er ekspert i digitale medier hos Børns Vilkår.

Hendes forbehold skyldes det utal af udfordringer, som Instagram til overflod har på sin 'voksne' udgave', og som det på ingen måde er kommet til livs trods store anstrengelser.

- I dag ser vi digital mobning, hadbeskeder, grooming og selvskadenetværk, og vi ser mere overordnet jagten på likes og det perfekte udseende, der kan presse børn og unges selvværd. De problemer har Instagram i dag, og dem har de ikke løst, siger hun og fortsætter:

- Derfor kan man stille spørgsmålet, om Instagram er i stand til at lave en sikker og tryg platform til børn under 13 år.

Camilla Mehlsen fra Børns Vilkår. (Foto: © Dr, dr)

Heller ikke ekspert i børn og unge og digitale medier Eva Fog Noer ser en Instagram-kravlegård som en langvarig løsning.

Problemet er, at det ikke løser det afgørende problem: Hvordan man i det hele taget skal opføre sig i det digitale univers.

- Desværre er det lidt som at tisse i bukserne for at holde sig varm. For der skal også være en overgang til de almindelige sociale medier, og hvem står så for den? Hvad gør man, når man lige pludselig skal til at lære om de spilleregler, der rent faktisk gælder derude?

Kigger over skulderen

I Gundsømagle fortsætter 11-årige Luca med at boltre sig på Instagram. Han har selv aldrig været udsat for noget ubehageligt, men det har en af hans kammerater.

Han er derfor lidt mere positivt stemt over for Instagrams overvejelser.

- Jeg tænker, at det er rimelig godt, hvis det virker, som man forventer, slår han fast.

Ved siden af sidder hans far, der er helt bevidst om, at hans søn er på et socialt medie, som han egentlig ikke har alderen til.

Han har sammen med sin kone forsøgt at guide sin søn ind på de sociale medier.

- I starten kiggede vi ham over skulderen for at se, hvad han lavede. Det er selvfølgelig blevet mindre og mindre med tiden, men vi har gjort meget for at fortælle ham, at man skal være forsigtig med, hvad man poster, og at man skal ikke tro på, at alt, der bliver sagt, er sandt, siger han.