Institut for Menneskerettigheder: Særregler for mandlige pædagoger er diskriminerende

Det bør ikke være særregler for, hvordan mandlige pædagoger må skifte bleer og tøj på daginstitutionernes børn, mener Institut for Menneskerettigheder.

Det er diskrimination, når institutioner opstiller særregler for mandlige pædagoger i de danske daginstutioner. Det mener Institut for Menenskerettigheder, der for første gang vil indberette sagen for Ligebehandlingsnævnet (Arkivfoto). (Foto: Claus bech © Scanpix)

Det er diskrimination, når institutioner laver særregler for mandlige pædagoger, der ikke må skifte ble eller tøj på institutionens børn.

Det mener Institut for Menneskerettigheder, der vil indberette en sag for særreglerne for Ligebehandlingsnævnet. Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi mener, det er en sag, som er vigtig at få prøvet, fordi det er noget, der sker mange steder, og samtidigt har sagen ikke været prøvet ved Ligebehandlingsnævnet, så efter vores mening er der behov for at få vurderet spørgsmålet, siger Maria Ventegodt Lisberg, ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder, til DR Nyheder.

Det er første gang, Institut for Menneskerettigheder indbringer en sag for Ligebehandlingsnævnet. Det sker efter en lovændring 1. januar, som gav instituttet et mandat til selv at indberette sager for nævnet, uden at der findes en klager med en retlig interesse - altså, en person, der er berørt af sagen.

Og ifølge Maria Ventegodt Lisberg er der god grund til, at institutionernes særregler er den første sag om forskelsbehandling kønnene imellem, instituttet kaster sig over.

- Vi kan se i pressen, at der er flere institutioner, der har de her regler i praksis, og vi mener derfor, det er vigtigt at få prøvet, om det er lovligt at lave sådan nogle regler, der kun gælder for mænd. Vi er jo generelt kritiske over for regler, der kun gælder for det ene køn, og her laver man så regler, der mistænkeliggør mandlige pædagoger, og det er et spørgsmål, om det er lovligt eller rimeligt, siger Maria Ventegodt Lisberg.

Stadig ingen lovgivning på området

Selvom der ifølge Maria Ventegodt Lisberg også sker diskrimination kønnene imellem på andre områder, er sagen vigtig for Institut for Menneskerettigheder, fordi der endnu ikke findes lovgivning på området.

- Meget tit sker der forskelsbehandling i andre sager - for eksempel diskrimination i forhold til barsel - og der ved vi jo godt, at det er i strid med lovgivningen, og derfor er der ikke behov for at få det prøvet. I den her sag er det lidt mere på vippen, og derfor synes vi, det er vigtigt at få det prøvet, siger hun.

Institut for Menneskerettigheder regner med at indbringe sagen for Ligebehandlingsnævnet om en og en halv måned, og derefter vil der være en sagsbehandlingstid på seks-ni måneder, før sagen afgøres.

Særregler for mandlige pædagoger:

  • I 2014 var der ifølge DR Nyheders oplysninger mindst 94 daginstitutioner, som havde en række særregler for mandlige pædagoger.

  • Reglerne skal sikre, at forældre og pårørende ikke får mistanke om pædofili og betyder, at mandlige pædagoger ofte slet ikke må skifte ble eller hjælpe børn på toilettet - andre steder må de mandlige pædagoger godt, hvis der er en kvindelig pædagog til stede.

  • Mange steder beder man også de mandlige pædagoger være tilbageholdene fysisk. For eksempel må de ikke være alt for kærlige eller smøre solcreme på børnene.

Kilde: Retningslinjeundersøgelsen 2012

Facebook
Twitter