Instruktør: De danske finskytter er blandt verdens bedste

Det danske samfund skaber selvtænkende og kritiske individer - og det er godt for finskytterne.

Dr.dk's læsere kunne her til aften spørge Hans Lundgaard om de danske finskytter. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Hvordan forbereder man sig psykisk på at dræbe et andet menneske? Hvordan holder man koncentrationen? Og hvordan går man egentlig på toilettet, når man som finskytte skal ligge timevis det samme sted uden at blive opdaget?

LÆS MERE: SPØRG EKSPERTEN: Hans Lundgaard uddanner Forsvarets finskytter

Det var nogle af de spørgsmål som seniorsergent Hans Lundgaard fik, da han medvirkede i TÆT PÅ på dr.dk.

Han er en af Danmarks mest erfarne finskytter og kursusleder for de kommende danske finskytter, og dr.dk’s læsere havde mange spørgsmål til finskytten.

Blandt andet ville ’Kaj’ vide, hvor præcist de danske finskytter kan ramme.

- Hærens primære finskytteriffel er effektiv ud til cirka 1.200m. Skud på længere afstand vil som oftest være materiel, såsom køretøjer eller større våbensystemer, lød svaret fra Hans Lundgaard.

Han mener i øvrigt, at de danske finskytter er blandt verdens bedste – og det skyldes blandt andet vores skolesystem.

- Vi er gode, fordi det danske skolesystem og samfund laver selvtænkende og kritiske individer. Generelt er dem, der søger jobbet som finskytte selvmotiverede og dedikerede personer, som ønsker at blive ekspert indenfor deres felt.

- Ingen ønsker at sætte tal på dræbte

Et af de klassiske finskyttespørgsmål kom også på banen – for vil en finskytte svare på, hvor mange liv han har taget som finskytte?

- Danske finskytter har nedkæmpet talebanere, men ingen ønsker at sætte tal på. De fleste har det fint med det, og dem, der får psykiske problemer, får det som regel på grund af afmagt. Altså, at de for eksempel ikke handlede, hvor de kunne have handlet, lød svaret.

Flere ville også gerne vide, om man som kvinde kan blive finskytte, og det er der intet, der ligger til hinder for, forklarede Hans Lundgaard. Det samme gælder, hvis man er ordblind.

- Jeg kender adskillige ordblinde finskytter, som er meget dygtige, siger Hans Lundgaard.

Og så tilbage til toiletspørgsmålet: For hvordan besørger finskytten på mission?

- Afhængigt af forholdende kan det være nødvendigt at anvende poser og flasker.. Ofte kan der dog findes mere attraktive løsninger, siger Hans Lundgaard.