INTERAKTIV GRAFIK: Så mange siger ja til hpv-vaccinen i din kommune

Kun fire ud af ti piger får vaccinen mod livmoderhalskræft i mange kommuner. En ny kampagne skal være med til at vende udviklingen.

Målet er, at 90 procent af pigerne i en årgang skal have de to stik, der beskytter dem mod livmoderhalskræft.

Men sådan er virkeligheden langt fra ude i landets kommuner.

På landsgennemsnit er det nemlig kun halvdelen af pigerne født i 2003, som har fået første dosis af hpv-vaccinen – og i flere kommuner er tallene helt nede på 40 procent eller derunder, som det fremgår af den interaktive grafik ovenfor.

Samtidig er det kun 17 procent af de danske piger fra årgang 2003, som er færdigvaccinerede.

Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut fra april måned.

Ny kampagne starter i dag

Den manglende tilslutning til vaccinen er et stort problem, lyder det fra Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

- Lige nu står vi overfor en utrolig lav tilslutning til hpv-vaccinen. Mange forældre er i tvivl om, hvorvidt de skal lade deres døtre vaccinere, siger hun.

Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen i dag en ny informationskampagne, der skal få flere forældre til at takke ja til tilbuddet om at få deres døtre vaccineret.

Kampagnen kommer til at løbe over to år på de sociale medier, blandt andet Facebook, og på en hjemmeside, som Sundhedsstyrelsen har lavet til formålet.

Her kan forældre finde oplysninger om vaccinen og se videoer med kvinder ramt af livmoderhalskræft, videoer med pårørende samt forældre, der er i tvivl om vaccinen.

- Vaccinen er jo i børnevaccinationsprogrammet, fordi den beskytter piger mod livmoderhalskræft, siger hun og uddyber:

- Der er desværre en høj forekomst at livmoderhalskræft i Danmark, når man sammenligner med de andre nordiske lande, og Danmark har mange, der er smittet med hpv. Derfor er det vigtigt at tage imod tilbuddet om at blive vaccineret.

Mistanke om bivirkninger gav styrtdyk

Da vaccinen kom i børnevaccinationsprogrammet tilbage i 2009, stod forældrene i kø for at få deres døtre vaccineret.

Men da medierne i 2015 begyndte at fortælle om piger og unge kvinder, der efter at have fået vaccinen oplevede symptomer som slem hovedpine, svimmelhed, kropssmerter og andre gener begyndte tilslutningen til vaccinen at falde drastisk.

- Der har været megen opmærksomhed og tale om hpv-vaccinen i medierne. Det har skabt stor tvivl hos forældrene om effekten ved vaccinen og mulige bivirkninger, og det er dét, vores informationsindsats skal hjælpe dem til at finde rundt i, fortæller Bolette Søborg.

Den helt store udfordring er, at man har opfattet de formodede bivirkninger som reelle bivirkninger, selvom flere undersøgelser har vist, at der ikke har været en sammenhæng, lyder det fra overlægen:

- Der er bivirkninger ved alle lægemidler. Det er der også ved hpv-vaccinen. Men der er ikke oplyst flere eller hyppigere bivirkninger ved hpv-vaccinen, end der er ved de andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet, siger hun.

Selvom vaccinen er frivilligt, og det derfor i sidste ende er op til forældrene at beslutte, om deres døtre skal vaccineres, så håber Bolette Søborg, at den nye kampagne kan få tilslutningen til vaccinen langt højere op og tættere på målsætningen om 90 procent vaccinerede piger per årgang:

- Når sundhedsmyndighederne beslutter at indføre en vaccine i børnevaccinationsprogrammet, så er det, fordi den kan forebygge en væsentlig sygdom, nemlig livmoderhalskræft, slutter hun.

Facebook
Twitter