INTERAKTIV GRAFIK: Se drab gennem 25 år

Hvem begår drab? Hvem er ofre? Hvilke våben er brugt? Det og meget mere kan du få svar på i den interaktive grafik.

(Foto: (Illustration) Emil Thorbjörnsson © (c) DR)

Hvor mange børn har begået drab? Hvor mange ofre er blevet dræbt med kniv? Og er det oftest kvinder eller mænd, der straffes for manddrab?

Det kan du klikke dig frem til i grafikken her:

I grafikken kan du selv finde detaljerede oplysninger om hver eneste af de 1.338 drab, som er begået de sidste 25 år.

Du kan teste fordomme og forestillinger om drab i denne interaktive grafik, der blandt viser køn og alder på gerningsmand og offer, hvilke våben der er benyttet og hvordan gerningsmanden er blevet straffet for sin forbrydelse.

Miniguide til grafikken

Du vælger ved at gøre brug af dropdown-mulighederne.

Fortryder du dit valg - eller ønsker du at filtrere efter andre parametre, så vælger du blot den øverste "gruppe" for at nulstille dit valg.

Jo flere parametre du vælger til, jo færre drab vil der komme frem.

Vælger du for mange ting til, kan du altså ende med en kombination, hvor ingen drab i Danmark matcher, de parametre du har valgt til.

Så kan du vælge lidt færre parametre og prøve igen.

Sådan har vi kortlagt drab

  • DR’s Undersøgende Databaseredaktion har ved at gennemgå tusindvis af artikler fundet og beskrevet 1.338 drab begået i Danmark i perioden 1992-2016. Ved drab forstås episoder, hvor en person er død som følge af andre menneskers aktive voldshandling. Dette datasæt tager afsæt i den retsmedicinske definition og ikke den juridiske definition af drab.

  • Medieomtalerne er valideret og krydstjekket med flere forskellige offentlige kilder, så ingen drab i databasen er baseret på mindre end tre kilder. Dermed har DR's Undersøgende Databaseredaktion skabt en unik database med flere end 28.000 forskellige, detaljerede oplysninger om 25 års drab.

  • Læs mere om metoden