INTERAKTIVT KORT Hvem giver mest til Folkekirkens Nødhjælp?

Danskerne har doneret 619 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælp siden 2005. Se hvor i landet borgerne i gennemsnit har støttet mest.

Der er stor forskel på, hvor mange penge vi giver til Folkekirkens Nødhjælp, alt efter hvor vi bor.

I gennemsnit donerede danskerne - alt efter hvilken kommune man ser på - fra 46 kroner til 236 kroner over i seneste 10 år.

Det viser en analyse af de sidste ti års donationer fra danskere til Folkekirkens Nødhjælp, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget.

Analysen afslører, at borgere i Fanø Kommune i gennemsnit over de seneste 10 år er dem, der giver mest per indbygger, mens borgere i Lolland Kommune i gennemsnit donerer mindst til Folkekirkens Nødhjælp.

Andre gange har folk i en bestemt kommune mere at give af end andre steder.

Birgitte Qvist-Sørensen, FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP

Men når man tager højde for indkomstniveau og vurderer donationerne i forhold til hvor meget folk tjener, ser billedet anderledes ud. Mens borgerne i Fanø Kommune ligger stadig højest på gavmildsheds-barometeret, er det borgerne i Greve Kommune, der i gennemsnit donerer mindst set i forhold til deres indkomst.

I det interaktive Danmarkskortet kan man se, hvor mange penge borgerne i gennemsnit donerer i landets 98 kommuner. Kortet viser både en fordeling per indbygger og en fordeling per indbygger set i forhold til kommunens gennemsnitlige indkomst.

Folkekirkens Nødhjælp oplyser, at organisationen ikke har målrettet særlige kampagner i de kommuner, der giver mest. En af årsagerne til, at støtten i Fanø er så høj kan skyldes, at beboerne og indsamlerne kender hinanden, og at det kan forpligte, siger generalsekretær hos Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

- Andre gange har folk i en bestemt kommune mere at give af end andre steder – og i andre kommuner har vi særligt engagerede sogne med ekstra-ekstra stærke indsamlere, siger generalsekretær hos Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

Kort om metoden

DR’s Undersøgende Databaseredaktion har fået adgang til de seneste ti års donationer til Folkekirkens Nødhjælp. Materialet dækker mere end fem millioner donationer fra danskere over alt i landet fordelt på perioden 2005 til og med november 2015.

I analysen af data har DR's Undersøgende Databaseredaktion sat donationerne i forhold til indbyggerantal år for år i landets kommuner. I den kommune, hvor borgerne i gennemsnit donerer mindst er der doneret i gennemsnit 46 kroner per borger i perioden 2005-2015. I den kommune, hvor borgerne i gennemsnit donerer mest, er der doneret 236 kroner per borger i samme periode.

Donationerne er også sat i forhold til den gennemsnitlige indkomst per kommune. Kommunekortet rangerer kommunerne i rækkefølge efter, hvor hvor mange penge borgerne donerer set i forhold til deres gennemsnitlige indkomst. Nr. 1 er den kommune, hvor borgerne er mest gavmilde set i forhold til deres økonomiske råderum - mens nr. 98 er den kommune, hvor borgerne i gennemsnit er mindst gavmilde set i forhold til deres økonomiske råderum.

Den interaktive grafik bygger alene på det omfattende materiale fra Folkekirkens Nødhjælp. Derfor kan analysen ikke bruges til at drage konklusioner om, hvordan danskerne i de forskellige kommuner donerer til andre organisationer, men kun specifikt til Folkekirkens Nødhjælp.

Læs også

  1. Unge er blevet mere gavmilde