International kritik af danske udvisninger

Internationale menneskerettighedsorganisationer kræver i et fælles brev til justitsminister Lene Espersen, at Danmark stopper udvisninger til torturstater.

Internationale menneskeretsorganisationer afviser, at man kan stole på forsikringer fra torturstater omk, at de ikke vil torturere en udleveret fange. (© Corbis RF/Scanpix)

Internationale menneskerettighedsorganisationer kræver i et fælles brev til justitsminister Lene Espersen, at Danmark stopper udvisninger til torturstater.

Brevet lægger sig i forlængelse af den hjemlige kritik af, at regeringen blandt andet forsøger at udvise to personer til Tunesien, og at flere udviste irakere er blevet hjemsendt under tvang.

Bestrider ministers udlægning

Bag brevet står organisationer som Human Rights Watch, Amnesty International og den internationale sammenslutning af jurister.

I forbindelse med et besøg fra FN'S torturrapportør Manfred Nowak i maj, udtalte Lene Espersen, at man ikke umiddelbart vil betvivle de diplomatiske forsikringer fra et givet land om, at staten ikke udøver tortur.

Samtidig tog hun blandt andet overfor Ritzau Manfred Nowak til indtægt som støtte til, at EU samlet fik forsikringerne. Dermed skulle de pågældende lande i højere grad være forpligtet.

Men Nowak har ifølge brevskriverne aldrig støttet Lene Espersens idé, og nu får hun altså et brev fra menneskerettighedsorganisationerne.

- Vi opfordrer Dem derfor til ikke at anvende diplomatiske forsikringer mod anvendelse af tortur og anden mishandling i relation til nogen form for hjemsendelse, hedder det i den syv sider lange skrivelse til ministeren.

I farezonen

To tunesiske mænd, med opholdstilladelse i Danmark, sidder fortsat tilbageholdt, mens myndighederne forsøger at finde en vej til at effektuere en udvisning til Tunesien. Mændene blev anholdt i februar, mistænkt for at planlægge at myrde tegneren Kurt Westergaard.

Udvisningen er administrativ, og de to mænd har hverken været sigtet, tiltalt eller stillet for en dommer. Men alene den kendsgerning at mændene står for udvisning, mistænkte som terrorister, er rigeligt til at bringe dem i de tunesiske myndighederes søgelys, og dermed opstår den overhængende risiko for at mændene bliver ofre for tortur, hvis den administrative udvisningsordre føres ud i livet.