Intime billeder af kvinder blev sat i system: 'Det er en opsigtsvækkende sag'

- Det har været meget organiseret, siger DR Nyheders retsreporter.

Klinisk psykolog Jesper Roesgaard Mogensen har tidligere forklaret, at krænkerne ofte er isolerede mænd, der ikke har så mange kontakter ude i virkeligheden og primært lever et onlineliv. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I dag faldt der dom i en sag mod en mand, der oprettede en indholdsfortegnelse i et krænkende katalog med intime billeder af kvinder.

Den 25-årige mand blev ved Retten i Aalborg idømt fem måneders betinget fængsel, efter at han allerede i sidste uge erkendte sin rolle i sagen.

Ifølge politiet kan der være tale om op mod 800 kvinder i kataloget, men det er indtil videre kun lykkedes at identificere cirka 600 af dem.

Lignende sager dukker op med jævne mellemrum. Men netop sagen fra Aalborg skiller sig ud, fortæller Louise Dalsgaard, der er retsreporter hos DR Nyheder.

- Det er en opsigtsvækkende sag, fordi der er så mange kvinder involveret og identificeret af politiet, og fordi det her "katalog" sirligt er blevet sat i system med navne, antal billeder og kategoriseringer af kvinderne. På den måde har det været meget organiseret, siger hun.

Bagmanden "Uffe"

Den 25-årige mand fra Aalborg er ikke manden bag kataloget. Han er blot en mindre brik i det store billede.

Bagmanden går under navnet "Uffe", og han er i øjeblikket på fri fod. Ifølge politiet er det ham, der står bag indhentningen af de intime billeder.

I det krypterede og anonyme chatforum Discord spurgte "Uffe", om der var nogen, der ville hjælpe med at identificere kvinderne fra kataloget. "Uffe" havde allerede navnene på kvinderne.

Det var så den 25-åriges opgave at indsamle flere oplysninger om kvinderne fra deres Facebook-profiler.

For det arbejde fik den 25-årige tilsendt flere krænkende billeder af kvinderne, fortalte han i retten i torsdags.

- Det er en tendens, at de kvinder, hvis billeder bliver delt, skal kunne identificeres med navn og måske endda bopæl, fordi det gør de intime og private billeder af dem mere interessante for gerningsmændene, fortæller retsreporter Louise Dalsgaard.

Klinisk psykolog Jesper Roesgaard Mogensen har tidligere forklaret til DR Nyheder, at krænkerne ofte er isolerede mænd, der ikke har så mange kontakter ude i den virkelige verden og primært lever et online-liv.

Ved at linke Facebook-profiler og billederne oplever mændene at få adgang til den ikke-polerede kvinde, lød det.

Server i New Zealand

Sagen om manden fra Aalborg og "Uffe" er en del af et større sagskompleks.

De forurettede kvinder i sagen vidste ikke nødvendigvis, at de var blevet en del af den slags byttekatalog før slutningen af august sidste år.

På det tidspunkt sendte Nordjyllands Politi et brev til kvindernes e-Boks. Her fremgik det, at politiet var i gang med efterforskningen af en sag vedrørende uberettiget videregivelse af nøgenbilleder. Sagen blev anmeldt i foråret 2018.

Politiet havde på det tidspunkt kun adgang til indholdsfortegnelsen, men ikke indholdet i de enkelte mapper i onlinekataloget, der lå på en server i New Zealand.

Også NC3, Rigspolitiets nationale center mod cyberkriminalitet, er en del af efterforskningen. Man mener nemlig nu at have fået fat i materialet fra New Zealand.

Samtidig er materialet i New Zealand blevet taget ned, så der ikke længere er adgang til det.

Svært at efterforske

Efterforskingen i denne slags sager kan ofte være udfordrende for politiet, forklarer Louise Dalsgaard.

- Politiets udfordring i de her sager er, at det kan være svært for dem at få adgang til selve materialet, fordi det for eksempel ligger på servere i udlandet, hvor politiets adgang og mulighed for at beslaglægge materiale ikke er den samme som herhjemme.

Samtidig kan problemet også være, at lovgivningen tit er anderledes i andre lande, og derfor bliver samme materiale måske ikke betragtet som ulovligt.

- Derfor vil man ikke udlevere det til dansk politi. Sådanne udfordringer støder de også på. Samtidig er det svært for dem at finde frem til bagmændene, fordi de ofte kun kommunikerer krypteret og via vpn-forbindelser i anonyme fora, sådan at de slører deres identitet mest muligt. Det er også sket i denne sag, forklarer Louise Dalsgaard.

Sagen begyndte hos Københavns Politi i juli 2017, hvor politiet fik en anmeldelse. Politiet anholdt efterfølgende en dengang 25-årig mand fra Aalborg, hvilket fik Nordjyllands Politi til at gå ind i sagen.

Men også Nordsjællands Politi er nu i gang med en efterforsking. Her meldte man i sidste uge ud, at en 25-årig mand fra Nordsjælland er blevet sigtet for overtrædelse af tre paragraffer i straffeloven, som omhandler blufærdighedskrænkelse, udbredelse af pornografiske fotos og film med personer under 18 år samt uberettiget deling af billeder.

Facebook
Twitter