IOC for dummies

Der bliver talt meget om Obama-besøg, sportskendisser og Den Internationale Olympiske Komité, der holder møde i København på fredag. Men hvad går det alt sammen ud på? Vi guider dig.

Når præsidenter, kongelige, tv-stjerner og sportsidoler denne uge gæster Købehavn skyldes det, at den Internationale Olympiske Komité afholder kongres og session i Bella Center. Men hvad er egentlig IOC, og hvad skal der ske i de næste par uger?

Hvad er IOC?

IOC er forkortelsen af den Internationale Olympiske Comité. Det er er en selvstændig organisation som ejer både De Olympiske Lege og de olympiske symboler. De Olympiske Lege uddelegeres til en værtsby hvert fjerde år. Sidste værtsby var Beijing i Kina, der var vært ved de olympiske lege 2008.

Næste gang, der afholdes olympiske lege, er i 2012 i London.

Hvad skal der ske i Købehavn?

Det er værtsbyen for den Olympiske Lege 2016, der annonceres på IOCs kongres i Bella Center den 2. oktober. Det idrætspolitiske topmøde løber af stablen mellem den 1.- 9. oktober og er delt i to begivenheder; en kongres og en session.

Dronningen, kronprinsen og Obama

Kongressen er den første i 15 år og blandt andre de internationale specialforbund og 205 nationale komiteer vil her give deres anbefalinger til IOC, der skal beslutte, hvilken kurs den olympiske bevægelse og De Olympiske Lege skal udstikke for fremtiden.

Sessionen er IOCs generalforsamling, der afholdes hvert år. Det er et todelt møde, hvor det blandt andet skal besluttes, hvilken by der skal være vært for legene i 2016, og hvem der skal have ledige pladser i komitéen. Kronprins Frederik er kandidat til en plads i OIC.

Navnet på værtsbyen bliver offentliggjort den 2. oktober og spekulationerne om, hvilken by der skal være værtsby, begyndte allerede for flere uger siden. Det er storbyerne Tokyo, Rio de Janeiro, Madrid og Chicago som IOC skal vælge mellem.

Stjerner for en aften

For at promovere Chicago som værtsby har det amerikanske præsidentpar Michelle og Barack Obama har meldt deres ankomst. Også den amerikanske talkshowstjerne Oprah Winfrey deltager i topmødet.

Andre kandidatbyer sender også deres berømtheder til Bella Center. Fra Brasilien kommer landets præsident 'Lula' da Silva, og han medbringer den tidligere fodboldspiller Pelé til at drysse stjernestøv over begivenheden.

Fra Madrid kommer Spaniens Kong Carlos og fra Tokyo ventes både Japans regeringschef og et medlem af den kejserlige familie.

Danmarks Radio sender fra Bella Center, når afgørelsen om værtsby falder den 2. oktober.