Irakere beskylder Danmark for uværdig behandling

Irakiske fanger beskylder danske soldater for voldelige overgreb.

Danske soldater bliver beskyldt for at have været voldige under anholdelser. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

To af de 12 irakere, som i 2004 blev anholdt under den omstridte Operation Green Desert i den irakiske landsby Az Zubayr, står nu for første gang frem og fortæller om deres oplevelser under den militære aktion, der havde deltagelse af danske soldater.

I Dagbladet Politiken fortæller irakerne Riyadh Khis og Haji Mohammed om hvordan de blev udsat for voldelige overgreb under anholdelserne med dansk deltagelse og senere udsat for omfattende tortur.

De kritiserer de danske soldater, som angiveligt skulle have samarbejdet med militser under anholdelserne, grinet under overværelsen af overgrebene og efterfølgende udleveret fangerne til tortur hos de irakiske myndigheder.

"Efter danskernes operation fik jeg elektriske stød i syv dage i et irakisk fængsel. Jeg blev stemplet som terrorist efter min løsladelse, smidt ud af skolen og er i dag arbejdsløs. Det holder jeg Danmark ansvarlig for", siger Riyadh Khis til Politiken.

Morede sig

Haji Mohammad var den sidste af de 12 irakere, der blev anholdt under operation Green Desert.

"De danske soldater plejede at passe på os. Men deres morskab over situationen var nedværdigende", siger han til Politiken.

Det var daværende bataljonschef John Dalby, der ledede Operation Green Desert. Han ønsker ikke at kommentere sagen, men oplyser, at han før har hørt påstanden om, at danske soldater skulle have grinet under anholdelserne - en påstand, der ifølge John Dalby er usand.

En video offentliggjort i oktober viser danske soldater, der under operationen ser passivt til, mens irakiske politistyrker slår og sparker de 12 fanger.