Iranere i Ringsted var mål for planlagt attentat: 'Vi er ikke overraskede'

Herboende iranere mener ikke, at de er en del af en terrorbevægelse, som Iran påstår.

Jeg tror, truslen mod os er meget mindre efter det stærke budskab, som Danmark har sendt til Iran, siger talspersonen for en gruppe truede iranere i Danmark. (© DR Nyheder)

En gruppe politiske aktive iranere med bopæl i Ringsted føler sig ikke mere utrygge, selvom PET i dag løftede sløret for, at de er i centrum i sagen om planlægningen af et iransk attentat på dansk jord.

- Alle der kæmper mod det iranske regime er truet. Uanset hvordan de arbejder. Vi er ikke en undtagelse, og vi har altid følt os truet. Så det er ikke nogen overraskelse for os, siger gruppens danske talsmand, der af sikkerhedshensyn kalder sig Yaqoub Al Tostari.

Gruppen, der tæller de danske medlemmer af oprørsbevægelsen ved navn Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), lever under konstant politibeskyttelse, og det var lederen af ASMLA i Danmark, som den iranske efterretningstjeneste ifølge PET planlagde et angreb mod.

Frygten for et nært forestående angreb mod lederen fik PET og politiet til at lukke store dele af Danmark ned i slutningen af september.

- Vi stoler 100 procent på de danske myndigheder og føler os meget trygge. Der er ingen grund til at være bange, for de kommer ikke til at stoppe vores aktivisme, siger Yaqoub Al Tostari.

Danmark har i dag som konsekvens af sagen hjemkaldt den danske ambassadør i Iran.

Iran afviser alt

PET's beslutning om at tage frygten for et angreb på ASMLA meget alvorligt, bør kunne forventes i et demokratisk land som Danmark, mener talsmanden.

- Det er ikke vores skyld eller Danmarks skyld. Det er ikke kun os, der bliver truet. Det er også de danske, demokratiske værdier. Det er Danmarks og den frie verdens ansvar at beskytte de folk, der kæmper for demokratiet. Ellers bliver det Putins politik, Erdogans politik og Irans politik, siger han.

Irans udenrigsministerium har i dag over for DR Nyheder afvist PET's anklager om et angreb på vej på dansk jord.

- Der er tale om misinformation, og det er et nyt eksempel på den serie af sammensværgelser og planer, som velkendte iranske modstandere står bag for at forsøge at ødelægge det gode og progressive Iran, lød det i et skriftligt svar.

Ifølge PET var årsagen til den massive nedlukning af store dele af landet 29. september et frygt for et angreb på lederen af den iranske oprørsgruppe ASMLA i Ringsted. En sort volvo blev efterlyst, men bilen viste sig senere ikke at have noget med sagen at gøre. Den var tilfældigvis på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Betragtes som terrorister

Iran betragter medlemmerne af ASMLA-bevægelsen som terrorister. Gruppen, der har afdelinger i flere lande, er dog ikke på EU's liste over terrorbevægelser.

Senest beskyldte Iran ASMLA for at stå bag et angreb på en militærparade i den iranske by Ahwaz, hvor 25 personer mistede livet.

Det er netop i regionen omkring Ahwaz, at ASMLA kæmper for at løsrive sig og blive en selvstændig stat.

Angrebet fik Iran til at kalde ambassadørerne fra Danmark, Holland og Storbritannien til et hastemøde i Teheran, da styret mener, at landene beskytter medlemmer af oprørsgruppen, som Iran kræver udleveret.

Den danske talsperson af ASMLA afviste efter angrebet at have noget med planlægningen at gøre. Han kaldte dog angrebet for et legitimt mål. Ifølge PET bliver medlemmer af ASMLA i Danmark i øjeblikket efterforsket for at billige terror.

I dag siger Yaqoub Al Tostari til DR Nyheder, at gruppen i Danmark tager afstand fra angreb på civile, men at angreb på den iranske revolutionsgarde er i orden.

- Vi, som er i Europa, USA og andre steder uden for Iran, arbejder kun politisk. Der er selvfølgelig nogle i Ahwaz-bevægelsen, der tror på selvforsvar mod revolutionsgarden. Vores mening er, at vores folk har ret til at forsvare sig selv. Men vi støtter ikke handlinger mod civile.

Men I er en del af en af en organisation, der anvender voldelige handlinger?

- Vi tager ikke nogen beslutninger og deltager ikke i planlægningen af noget. Vi siger kun vores mening. Vores Ahwaz-folk har ret til at forsvare sig, ligesom danskere forsvarede sig, da Danmark blev besat af nazisterne, siger han.

Han og resten af ASMLA har ikke tænkt sig at stoppe deres politiske arbejde mod den iranske regering. Det foregår blandt andet ved at sende tv fra hovedkvarteret i Ringsted til tilhængerne rundt om i verden.

- Vi fortsætter med vores lovlige, politiske kamp og arbejder for menneskerettighederne og den demokratiske proces i Iran, siger talsmanden.

Hvem er ASMLA

  • Gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) kæmper for, at det sydvestlige Iran løsriver sig og bliver sin egen nation omkring byen Ahvaz.

  • Gruppen har afdelinger over hele verden, og medlemmer i flere andre europæiske lande er blevet truet og lever under politibeskyttelse.

  • Iran beskylder gruppen for at være en terrorgruppe.

  • Ifølge talsmanden i Danmark kæmper gruppen for et demokratisk samfund i Iran. Iran er et regime, som ikke overholder menneskerettigheder og begår terror, mener han.

  • De iranske myndigheder mener, at gruppen stod bag et angreb 22. september på en militærparade i byen Ahvaz, der kostede mindst 25 livet.

  • Gruppen har selv afvist at stå bag og beskylder selv en fraktion af ASMLA, som allerede i 2015 blev smidt ud.

  • Efter angrebet stod gruppens danske talsmand frem i et interview med DR Nyheder, hvor han fortalte, at gruppen sympatiserede med angrebet, men at de hverken havde kendskab til eller havde deltaget i planlægningen af angrebet.