Irans ambassadør: "Vi bad om udlevering af terrorister i Danmark i 2010"

Gruppe af oprørere i Danmark har længe været i Irans søgelys.

Iranske soldater kaster sig til jorden under et angreb lørdag. (Foto: © BEHRAD GHASEMI, Scanpix)

Iran forventer, at de danske myndigheder straks tager affære og går ind i sagen om en gruppe af iranere i Danmark, som ifølge de iranske myndigheder kan kobles til et terrorangreb i weekenden.

Det siger Irans ambassadør i Danmark, Morteza Moradian. DR Nyheder har mødt ambassadøren to dage efter et angreb mod en militærparade i den iranske by Ahvaz.

Ambassadøren taler farsi i interviewet, som bliver oversat af en tolk på ambassaden.

- Vi forventer, at de ansvarlige danske myndigheder handler i forhold til folk, der har noget som helst at gøre med denne handling, så det afskrækker alle for at gøre noget i fremtiden, siger han.

Dansk talsmand kaldte angrebet 'heltemodigt'

Der hersker stadig usikkerhed om, hvem der begik angrebet.

Islamisk Stat har taget skylden, men en dansk talsmand fra gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) hævder, at det var deres moderorganisation Ahwaz National Resistance (ANR), der angreb militærparaden.

Talsmanden, Yaqoub Al Tostari, valgte lørdag på iransk tv at kalde angrebet 'heltemodigt.'

Han pointerede dog i går over for DR Nyheder, at han ikke vidste, at angrebet ville finde sted.

- Vi er kun den politiske del af bevægelsen Ahwaz National Resistance (ANR) og står for mediehåndtering. Vi ved ikke noget om detaljerne, og vi har ikke haft noget at gøre med planlægningen. Vi formidler bare, hvad der er sket, hvordan og hvorfor, sagde han.

De iranske myndigheder er dog af en helt anden overbevisning. Ambassadør Morteza Moradian fortæller, at de iranske myndigheder 'så vidt han ved' for to dage siden henvendte sig til de danske kolleger for at få flere personer udleveret. Han kan dog ikke sætte tal på antallet af udleveringsbegæringer.

Samuelsen: Vi har haft en dialog

Angrebet i weekenden er dog langt fra første gang, at gruppen ASMLA er kommet i de iranske myndigheders søgelys, fortæller Morteza Moradian.

- Sagen går helt tilbage til 2010, hvor de iranske myndigheder officielt anmodede om at få udleveret personer fra disse grupper, som er i Danmark. Vi overleverede sågar tv-klip, som beviste, at denne her gruppe er involveret i terror, siger han og fortæller, at han tidligere har udleveret 26 siders dokumenter, der dokumenterede 13 terrorsager.

- Der har været adskillige andre terrorangreb, hvor den her gruppe er involveret. De iranske myndigheder har tidligere overbragt navne og dokumenter til de danske myndigheder.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bekræfter, at ministeriet har modtaget henvendelser fra Iran.

- Vi har haft en dialog, og det er faktisk, hvad jeg kan sige om det. Det ligger hos de relevante myndigheder at håndtere den slags henvendelser. Og sådan er det, siger han og understreger, at han ikke kan gå nærmere ind i "hvordan efterforskningsarbejdet er foregået".

Anders Samuelsen oplyser, at henvendelsen fra Iran affødte en øget opmærksomhed på gruppen i form af dialog, men at der ikke var anledning til at sætte hårdere ind.

- Vi har ikke haft anledning til at gøre mere end det, der er blevet gjort, siger han.

Talsmand har ikke hørt fra myndighederne

ASMLA's danske talsmand, Yaqoub Al Tostari, fortalte tidligere i dag til DR Nyheder, at han ikke har hørt fra de danske myndigheder i forbindelse med angrebet i weekenden.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fortæller, at de danske myndigheder er i gang med at undersøge sagen om den mulige danske kobling.

- Der er påstande om, at der er en terrorgruppe, som har forbindelse til Danmark. Det undersøger vi nu, og hvis der er noget om det, så skal det naturligvis have konsekvenser, siger han.

Hvad mener du med konsekvenser?

- Det afhænger af i hvilket omfang, der er tale om en eventuel forbindelse, hvem der er involveret, og hvilken organisering der er tale om. Alt det ved vi ikke noget om på nuværende tidspunkt, siger han.

Irans ambassadør ønsker ikke at diktere præcis, hvordan de danske myndigheder skal gribe sagen an.

- Bolden er nu hos de danske myndigheder. Vi forventer, at Danmark handler hurtigt mod grupper, der begår terror, siger Morteza Moradian.

Yaqoub Al Tostari er ikke talsmandens rigtige navn. DR Nyheder er bekendt med hans rigtige navn, men af hensyn til hans sikkerhed, anvender vi det ikke.