Iranske agenter blev sendt til Danmark for at spionere: Mand blev lokket i fælde og risikerer nu dødsstraf

Mindst fire iranske agenter har været i Europa for at få ram på en gruppe eksiliranere med hovedsæde i Ringsted, afslører dokumenter.

Habib Chaab blev ifølge tyrkiske myndigheder bortført af iranske agenter. Nu er han på anklagebænken i Iran og risikerer dødsstraf.

Det er et af de ældste kneb i spionernes håndbog: En kvinde, der som hemmelig agent lokker sit offer til at gå i en fælde.

DR kan nu fortælle, hvordan en kvindelig iransk agent i juni 2018 var i Danmark for at få ram på en gruppe mænd i Ringsted.

Og om hvordan den mand, der faldt i kvindens fælde, nu risikerer dødsstraf.

Kvinden er én ud af mindst fire formodede eller dømte efterretningsagenter, som Iran har sendt til Europa de seneste år.

Det viser retsdokumenter og oplysninger fra myndigheder, som DR har haft adgang til.

Alle agenter har haft en mission om at få ram på mændene fra Ringsted, som er centrale figurer i separatistgruppen ASMLA, der fra deres danske hovedsæde forsøger at løsrive et område fra Iran.

- Sådan nogle metoder viser, at Iran i meget få tilfælde er villig til at tage endda spektakulære midler i brug for at ramme dem, de anser for at være deres værste fjender, siger lektor Rasmus Christian Elling, der forsker i Iran ved Københavns Universitet og har gennemgået oplysningerne for DR.

Kvinden udløste mistanke

Det er ikke lykkedes DR at komme i kontakt med kvinden selv. Men videooptagelser viser, at hun i juni 2018 deltog i en fest afholdt af ASMLA i forbindelse med den muslimske højtid eid.

En af dem, der mødte kvinden til festen, er Shima Nabgan.

Hun fortæller, at kvinden dukkede op uden at være inviteret, og at hun med det samme vakte mistanke.

- Man kan jo ikke dømme hende og sige: "Du virker meget mistænkelig," for der var ikke nogen konkrete beviser på hende. Men vi måtte alligevel passe på, siger Shima Nabgan.

I klippet herunder ses kvinden læse et digt op til eid-festen i Lejre:

ASMLA's eid-fest foregik i et stort selskabstelt i Lejre.

Blandt deltagerne var næstformanden i ASMLA, Habib Chaab.

- Han var ligesom en onkel. Jeg kaldte ham bare onkel, fortæller Shima Nabgan.

På optagelser fra festen kan man se Habib Chaab sidde på gulvet ved den ene teltdug, mens kvinden sad på den modsatte side med de øvrige kvindelige festdeltagere.

ASMLA-næstformand Habib Chaab - iført hvidt tøj - ses her til eid-festen i Lejre. (Foto: © Optagelser fra eid-festen)

DR har ikke kunnet få svar på, præcis hvilken relation der opstod mellem kvinden og Habib Chaab. Shima Nabgan ved det heller ikke.

Men ifølge de tyrkiske myndigheder blev Habib Chaab i oktober 2020 lokket til Istanbul med den formodning, at han skulle mødes med kvinden.

Formodede agenter købte plastikstrips

De tyrkiske myndigheder har givet DR adgang til en række overvågningsvideoer fra Tyrkiet.

På den ene optagelse ses kvinden tjekke ind på et fly til Istanbul i følgeskab med en mand iført kasket.

Manden var ifølge de tyrkiske myndigheder en iransk agent.

Andre optagelser viser kvinden og den kasketklædte mand bevæge sig gennem lufthavnen i Istanbul for derefter at splitte op i menneskemylderet.

Manden blev senere fanget på et overvågningskamera i et stormagasin i den tyrkiske millionby sammen med en anden mand.

De købte plastikstrips.

Den kasketklædte mand mødtes derefter med flere andre mænd, som ifølge de tyrkiske myndigheder også formodes at være iranske agenter.

Forsvandt fra tankstation

ASMLA-næstformand Habib Chaabs færden i Istanbul er også blevet fanget af overvågningskameraer.

Blandt andet uden for lufthavnen, hvor han satte sig ind i en af byens blå taxier og begav sig ud på en mere end to timer lang køretur.

Destinationen var en tankstation i det vestlige Istanbul, hvor Habib Chaab ifølge de tyrkiske myndigheder forventede at møde kvinden.

Men i stedet trillede en hvid varevogn med de formodede iranske agenter ind på tankstationen klokken 21.35.

Optagelser fra tankstationen viser Habib Chaabs blå taxa ankomme lidt senere.

Herefter blev han ifølge de tyrkiske myndigheder overmandet af de iranske agenter, som bedøvede og bandt ham med de indkøbte plastikstrips og lagde ham ind i den hvide varevogn.

Næste morgen blev den hvide varevogn fanget på videoovervågning i byen Van i det østlige Tyrkiet, tæt på den iranske grænse.

Tilståelsesvideo bragt af Iran

Først nogle uger senere dukkede Habib Chaab op igen. I en tilståelsesvideo på iransk stats-tv, som formentlig er blevet lavet under tvang.

I videoen fortæller Habib Chaab, at ASMLA fra Danmark leder en militær gruppe i Iran.

Han fortæller også, at ASMLA samarbejder med den saudiske efterretningstjeneste – og om en række angreb i Iran, som han påtager sig ansvaret for på vegne af ASMLA.

Netop nu sidder Habib Chaab på anklagebænken i Teheran, hvor han er tiltalt for at stå bag terrorangreb og risikerer at blive idømt dødsstraf.

- Det viser, at iranerne virkelig anser det her for at være enormt farlige, systemundergravende individer, som potentielt må have en indflydelse i Iran, siden at man frygter dem så meget, at man er villige til at gennemføre farlige operationer i Europa, siger lektor Rasmus Christian Elling.

Bortførelse fordømmes af Tyrkiet

De tyrkiske myndigheder har i en officiel udtalelse taget afstand fra bortførelsen af Habib Chaab.

- Vi fordømmer i de stærkest mulige termer denne ulovlige operation udført af den iranske efterretningstjeneste.

Irans ambassade i Danmark har ikke ønsket at stille op til interview med DR, men har sendt et skriftligt svar.

Ambassaden skriver, at det er ”uheldigt og uforståeligt”, at ASMLA har fået ”lov til at misbruge gæstfriheden” i Danmark, Sverige og andre europæiske lande, mens de har fortsat deres aktiviteter i Iran.

Retten i Roskilde fandt i forrige uge tre ledende medlemmer af ASMLA i Danmark skyldige i at have støttet terrorgrupper i Iran og i at have spioneret mod blandt andet iranske militæranlæg.

Der er strafudmåling i sagen mod de tre ASMLA-medlemmer i marts.

PET har ingen kommentarer til sagen.

De andre iranske agenter

 • Meldte sig selv i Holland

 • I 2015 meldte en 31-årig iransk mand sig selv til de hollandske myndigheder.

 • Han fortalte, at han var på mission for den iranske efterretningstjeneste, der havde sendt ham til Holland for at dræbe et ASMLA-medlem.

 • Den iranske mand blev i juli 2019 afhørt på vegne af dansk politi, hvor han ifølge afhøringsrapporten satte navn på flere andre, som Iran havde sendt agenter af sted for at dræbe. Heriblandt ASMLA-leder Habib Yabor Kabi.

 • Dømt for spionage

 • I 2017 forsøgte en svensk-irakisk mand at lokke ASMLA-leder Habib Yabor Kabi til Sverige.

 • Manden præsenterede sig som journalist og tilbød sin assistance, mens han ifølge svenske retsdokumenter udspurgte ASMLA's medlemmer om, hvordan de arbejdede, og hvem der finansierede dem.

 • Den svensk-irakiske mand er senere blevet idømt 2,5 års fængsel for at have spioneret mod blandt andre Habib Yabor Kabi, hans svigersøn og andre ASMLA-medlemmer for den iranske efterretningstjeneste.

 • Dømt for at planlægge attentat i Ringsted

 • I 2018 kom norsk-iranske Mohammad Loloei til Ringsted, hvor han gennem flere dage overvågede Habib Yabor Kabis hjem, fulgte efter hans hustru og kortlagde flugtruter. Derefter forlod han Danmark.

 • Senere blev han anholdt i Gøteborg og udleveret til Danmark.

 • Her blev han i 2021 idømt syv års fængsel for at have medvirket til forsøg på manddrab på Habib Yabor Kabi og for at have hjulpet den iranske efterretningstjeneste til at virke i Danmark.