Ishøjs smittetal når nye højder: Massetest og øget smitteopsporing på vej

Styrelsen for Patientsikkerhed skal nu undersøge mulighederne for at sende skoleklasser hjem.

Smitten med coronavirus i Ishøj er steget markant den seneste tid, og kommunen har de sidste syv dage oplevet 142 smittetilfælde. Kommunens incidenstal, altså antal smittede per 100.000 indbyggere, er dermed oppe på 616.

1. september droppede sundhedsmyndighederne reglen om, at høje incidenstal ville føre til automatisk nedlukning på sogne- eller kommuneniveau.

Til gengæld blev det meddelt, at hvis en kommunes incidenstal overstiger 500, er smitten høj, og kommunen bør indføre tiltag for at nedbringe smittetallet. Det er den grænse, som Ishøj nu har overskredet.

Derfor holdt forvaltningen i Ishøj Kommune til eftermiddag møde med Styrelsen for Patientsikkerhed for at drøfte, hvordan kommunen skal tackle det stigende smittetal.

Her blev det besluttet, at alle borgere i kommunen skal opfordres til blive testet, og Styrelsen for Patientsikkerhed skal hjælpe kommunen med at styrke smitteopsporingen.

Derudover skal der kigges på muligheden for at sende skoleklasser hjem, hvis der er mange smittetilfælde. Rammerne omkring hjemsendelserne skal dog undersøges nærmere, før de kan føres ud i livet.

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp er positiv overfor de nye tiltag fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Foto: Michael Tarp

- Man er åbne for, at vi kan komme i en situation, hvor vi må hjemsende klasser, men ikke hele skoler, siger Ole Bjørstorp, der er borgmester i Ishøj for Ishøjlisten.

Han forventer, at skolelederne i Ishøj Kommune i løbet af denne uge vil få afklaring på, om de kan sende skoleklasser hjem.

Unge bærer smitten

Det er især kommunens unge borgere, der bærer smitten, og derfor er Jan Mindegaard, der er skoleleder på Strandgårdskolen i Ishøj, ærgerlig over, at han ikke kan sende enkelte skoleklasser hjem med det samme.

- Jeg ville gerne have haft muligheden for enten at sende alle de store klasser hjem eller enkelte klasser, hvor der er udbrud af smitte, siger han.

Jan Mindegaard, skoleleder på Strandgårdskolen i Ishøj Kommune

- Jeg er bekymret for, at børn og medarbejdere bliver alvorligt syge af det her. Nu har jeg set, hvor syge de kan blive, og det er jeg alvorligt bekymret for, siger Jan Mindegaard.

Én af grundene til, at Ishøj Kommune oplever høje smittetal, er kommunens lave tilslutning til vaccinen mod coronavirus. Faktisk er Ishøj den kommune i landet, hvor den mindste andel af borgerne har fået en vaccine. Her er 62 procent af kommunens 23.000 borgere færdigvaccineret, mens landsgennemsnittet er på 75 procent.

Og Ifølge Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut, kan en af løsningerne på den høje smitte være, at flere børn i skolealderen bliver vaccineret.

Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut

- Særligt unge skolebørn kan jo stadigvæk blive vaccineret, og derudover bør man være opmærksom på ikke at sende syge børn i skole, og sørge for at få dem testet, så man kan få brudt smittekæderne, siger hun.

Ole Bjørstorp mener også, at det er afgørende at få vaccineret flere borgere, hvis smitten i kommunen skal nedbringes:

- Vi skal tage fat på dem, der ikke er vaccineret. Det er et specielt ansvar, vi har som kommune, siger han.

Laveste vaccinetilslutning i hele landet

Tyra Grove Krause er bekymret over den hastighed, som smitten stiger med i Ishøj i øjeblikket.

- Vi ved jo, at når vi ser stigning i smittetal, så vil vi også se stigning i antallet af indlæggelser. Og der er en del uvaccinerede i det her område, som kan risikere at få et alvorligt forløb, siger hun.

Mens Ishøj oplever landets højeste smittetal pr. indbygger, har flere andre kommuner på den københavnske vestegn også oplevet stigende smittetal den seneste tid.

- Når først der er smitte i én kommune, så kan det også sprede sig til de nærliggende kommuner, siger Tyra Grove Krause

Glostrup, Albertslund og Brøndby Kommune har landets næst-, tredje- og fjerdehøjeste smittetal pr. 100.000 indbyggere. De har alle et incidenstal mellem 380 og 440, og nærmer sig derfor også grænsen på 500, hvor der skal indføres tiltag for at bekæmpe smitten.

Ligesom Ishøj Kommune ligger disse kommuner også i bunden, når det kommer til vaccinedækning. I Brøndby er 65,8 procent færdigvaccinerede, mens tallene for Albertslund og Glostrup er henholdsvis 66,8 og 71,1 procent.

Og det kan altså være grunden til, at det især er her, man ser de høje smittetal.

- De kommuner, der har en lav vaccinationsdækning, har en større risiko for at se yderligere smitte i den kommende tid, siger Tyra Grove Krause.

FacebookTwitter