Islamister truer kendte danskere i ny video

Danske islamister i Syrien skyder til måls efter billeder af danskere, bl.a. Anders Fogh

Abu Khattab, der er en af de dansktalende i videoen, er tilknyttet person i det yderligtgående islamistiske netværk ”Kaldet til Islam”. (© Youtube)

I en ny propagandavideo, der er lavet af dansktalende yderliggående islamist Abu Khattab, bliver flere danskere udnævnt som legitime mål for jihad.

I videoen, der blev lagt på youtube, holder Abu Khattab en længere tale om at bekæmpe de vantro, ikke mindst i Syrien. Videoen er dog siden blevet fjernet af YouTube, da den overtræder selskabets politik, som forbyder opfordring til had-forbrydelser.

Men modsat mange andre propagandavideoer, så ender denne med, at Abu Khattab understreger, at kampen mod de vantro foregår alle steder i verden – også i Danmark.

Herefter tager han ladegreb på sin kalashnikov, og sammen med andre tre andre skyder han til måls efter billeder af Anders Fogh, Naser Khader, Kurt Vestergaard, Lars Hedegaard, Morten Storm og Akhmed Akkari.

Sidstnævnte spillede en aktiv del i Muhammed-krisen, hvor han dengang fordømte tegningerne. For kort tid siden gjorde han offentligt op med sin fortid og undskyldte for sin rolle.

Bonnichsen: Klar overtrædelse af straffelovenTidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen vurderer, at videoen er en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om trusler.

- Når jeg ser videoen bliver jeg stærkt pikeret. Det jeg ser på videoen er en klar overtrædelse af straffenlovens bestemmelser om trusler, siger Hans Jørgen Bonnichesen.

Hans Jørgen Bonnichesen mener dog ikke, at man reelt ville kunne dømme personerne for trusler, da videoen foregår i et andet land - formentligt Syrien.

DR Nyheder kan dog ikke verificere, at videon vitterligt er optaget i Syrien.

- Det er helt klart en trussel, men det er endnu vigtigere, at PET vurderer, om det udgør en reel risiko, siger han.

Professor: Tilskynder til forbrydelse

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet mener, at personerne i videoen overtræder flere bestemmelser i straffeloven:

- Helt grundlæggende er der jo tale om alvorlige trusler mod de enkeltpersoner, som vises på de plakater, som de medvirkende skyder med skarpt imod, hvilket er strafbart efter straffelovens paragraf 266.

- Desuden tilskyndes der offentligt til en forbrydelse, nemlig at skyde de pågældende, og det er som udgangspunkt strafbart efter straffelovens paragraf 136, stk. 1. Og endelig kan truslerne være omfattet af terrorlovgivningen, siger Jørn Vestergaard.

Danskere i krig i Syrien

Abu Khattab, der er en af de dansktalende i videoen, er tilknyttet person i det yderligtgående islamistiske netværk ”Kaldet til Islam”. Ifølge Berlingske er han angiveligt en af de mange ”foreign fighters”, der lige nu er i Syrien.

Det vil sige folk, der kommer fra hele verden for at deltage i en krigen af forskellige årsager. Der er ikke noget i den danske lovgivning, der direkte forhindre folk i at blive ”foreign fighter”.

Men da Abu Khattab første gang lagde en video på youtube med opfordring til jihad, sagde Morten Bødskov følgende til Ekstra Bladet.

Alvorlig sikkerhedstrussel

- Det er alvorligt. De personer, som drager til Syrien og deltager i kamphandlinger, udgør en alvorlig trussel mod Danmark, fordi de har oplevet vanvittige ting - og kan have fået færdigheder, som gør, at PET må holde skarpt øje med dem.

Chefen for PET, Jakob Scharf, har tidligere udpeget de danske islamister i Syrien, som en af den mest alvorligste trusler mod sikkerheden i Danmark.

(© Youtube)

- Efter vores opfattelse er der ingen tvivl om, at det er en af de alvorligste sikkerhedstrusler i det danske samfund i øjeblikket, siger PET-chef Jakob Scharf om de såkaldte foreign fighters.

DOKUMENTATION: Se uddrag af videoen herunder:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b1227a11f9d0d2091d6ef