Islamkritisk demonstration mødt af vrede antifascister: Én anholdt

En islamkritisk demonstration, 'For frihed', i København forsøgtes spoleret af omkring 200 moddemonstranter. Politiet var talstærkt til stede.

Politiet taler med en deltager af den antifacistiske moddemonstrationen til den islamkritiske bevægelses 'For Frihed'-demonstration på Axeltorv i København. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Omkring 100 personer mødtes klokken 14.30 på Axeltorv i København for at tale og demonstrere mod islam. "For frihed" hedder bevægelsen, der tidligere hed Pegida.

Men på samme tid mødte omkring 200 moddemonstranter frem med slagord og vrede. De havde blandt andet reageret på et Facebook-arrangement, som "No Pegida" stod bag.

En relateret gruppe Antifascistisk Aktion havde forinden meldt ud, at planen var at stoppe og obstruere dagens islamkristiske demonstration.

- Facistsvin!, Nazisvin!, lød det blandt andet fra moddemonstranterne, ifølge Ritzau.

Den efterfølgende halvanden time var stemningen præget af aggression, og kampklædte betjente valgte at danne ring omkring "For Frihed"-demonstranterne, skriver Ritzau og Eb.dk.

Moddemonstranterne har overvejende bestået af unge personer klædt i sort. Flere med dækkede ansigter bag tørklæder, og på et banner lød budskabet "Asylstramninger dræber".

På et tidspunkt var gruppen så højlydt og aggressiv, at de mange betjente valgte at tvinge gruppen væk fra pladsen.

https://twitter.com/projektantifa/status/690909378111803393

På Twitter har Projekt Antifa, som er et venstreorienteret medie live-opdateret under demonstrationen. Her skrev de blandt andet, hvordan de blev presset væk fra Axeltorv, hvor "For frihed" havde sit udgangspunkt.

Demonstrationen sluttede klokken 16, og "For frihed"-støtterne gik hver til sit - en stor gruppe gik til Hovedbanegården.

Det var det britiske Pegida UK, som var angivet som arrangør for dagens "For frihed"-demonstration. Ifølge arrangementets Facebook-side holdt den britiske ledelse af Pegida, Paul Weston, Tommy Robinson og Anne Marie Waters, alle taler.

Ifølge politiet er én person anholdt i forbindelse med demonstrationen.

Vi citerede tidligere i artiklen Ritzau for, at to personer var anholdt. Politiet har nu korrigeret antallet af anholdelser til én. Og så en præcisering: Projekt Antifa, Antifascistisk Aktion og No Pegida er tre forskellige grupperinger. "No Pegida" var moddemonstrationens formelle arrangør.

FacebookTwitter