Islands præsident overraskede til gallataffel: Holdt tale på dansk

Både dronning Margrethe og den islandske præsident talte i deres taler om det nære forhold mellem Danmark og Island.

Se hele præsidentens tale her

Normalt får gæsterne en lille folder med oversættelsen, når et udenlandsk statsoverhoved taler ved det fornemme gallataffel under et statsbesøg.

Men det var ikke nødvendigt i aften, da den islandske præsident, Guðni Jóhannesson, holdt sin tale. Det foregik nemlig på dansk.

Præsidenten har selv lært sproget i skolen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne også ved ankomsten til festen afsløre, at Jóhannesson havde insisteret på at tale dansk til møderne på Christiansborg tidligere på dagen.

Til aftenens taffel blev sproget nævnt som noget af det første. Præsidenten fortalte, hvordan de danske ugeblade og magasiner var en fast del af mange islandske hjem, da han var barn - ikke mindst Anders And.

- Jeg var sandsynligvis blandt de sidste børn på Island, som spændt ventede på det nye Anders And-blad på dansk, sagde præsidenten, der dog understregede, at tiden nu er en anden.

- Dansk er ikke længere det første fremmedsprog, som islændinge lærer i skolen, København er ikke længere vores vigtigste forbindelse til omverdenen. Forbindelsen er således blev mindre på en række områder. Men rødderne er stærke, og vores interesse for Danmark er stadig ægte og oprigtig, sagde præsidenten.

Dronningen nævnte også Anders And

Forinden havde dronning Margrethe holdt en tale til præsidentparret, hvor hun også nævnte sprogfællesskabet mellem de to lande.

- Der undervises fortsat i dansk i islandske skoler – dog nu som andet fremmedsprog. Det danske er vigtigt, fordi det er døren til en nordisk sprogforståelse og dermed til efter- og videreuddannelse i Norden, sagde dronningen blandt andet og nævnte også Anders And.

- Længe var en rap-næbbet and ved navn Anders den mest motiverende sproglærer i Island. Det var nemlig for at kunne følge med i Anders And-bladet, at børn på Island i årtier syntes, at det var sjovt at lære dansk, sagde dronning Margrethe i sin tale, der sluttede af med en skål og den islandske nationalmelodi.

Se hele præsidentens tale i videoen herover - og hele dronning Margrethes tale herunder