Isolering, isolering og nye termostater: Sådan energioptimerer du dit hus

Et dårligt energimærke kan være en stopklods for hussalget. Her er syv gode råd til, hvordan du får en bedre energikarakter. Om ikke andet så for din egen varmeregnings skyld.

I sidste afsnit af 'I hus til halsen IV' forsøger ejendomsmægler at rykke huset i Egebjerg op i en bedre energiklasse, så varmeregningen falder og huset bliver mere attraktivt for potentielle købere.

- Køber har sindssygt meget fokus på, at huset er energirigtigt og energioptimeret.

Ordene kommer fra ejendomsmægler Jesper Nielsen i sidste afsnit af 'I hus til halsen IV', der blev vist på DR1 i går. Han står i Jesper Lynge Petersens kælder i huset i Egebjerg og kigger på det gamle fyr, der er med til at banke energikarakteren ned på E på skalaen, der går fra A til G.

Den dårlige karakter er med til at skræmme potentielle købere væk, konkluderer Jesper Nielsen, hvorfor huset i løbet af fire dage bliver energioptimeret, så det går fra en årlig varmeregning på 27.000 kroner til 14.000 kroner.

Og du kan gøre meget for at holde på varmen i huset, minimere energiregningen og gøre huset mere attraktivt for potentielle købere.

Vi har allieret os med Tue Patursson, der er fagekspert i Bolius - Boligejernes Videncenter, for at få gode råd til, hvordan man skal gøre.

1. Loftet

I ældre huse forsvinder 30-50 procent af varmen ud igennem dårligt isolerede loftsrum. Er man lidt vaks på hænderne, kan man selv efterisolere på en weekend eller to. Er der 100 millimeters isolering i forvejen, som der ofte er på ældre huse, vil det koste 15-20.000 kroner for materialer til 100 kvadratmeter loft. Tilbagebetalingstiden er 5-7 år.

2. Muren

Et hurtigt og ret effektivt tiltag er at få hulmursisoleret. Mange ældre huse har 70-100 millimeter luft mellem forreste mursten og bagerste mursten. Det koster 90-100 kroner pr. kvadratmeter at få hulmursisoleret, og de penge kan være tjent hjem igen i løbet af 5-7 år.

3. Termostater

Har man meget gamle termostater på radiatoren, vil der være op til 10 procents besparelse på varmeregningen, hvis man skifter til nye. Normalt vil man kunne spare omkring 100 kroner om året pr. termostat, man udskifter. Termostater koster typisk 200-500 kroner, og mange vil selv kunne udskifte dem. Tilbagebetalingstiden er 2-5 år.

4. Døre og vinduer

Tætningslister kan blive beskadigede eller mørne af alderdom. Det er ganske nemt og billigt at gennemgå listerne i huset og udskifte dem, som måtte trænge. Tætningslister kan man få fra 10-50 kroner pr. meter. Effekten på varmeregningen afhænger af, hvor utætte tætningslisterne er.

5. Rørene

Er der kælder, krybekælder, skunke eller loftsrum med uisolerede varmerør, vil en stor del af varmen fra det varme vand, der løber i rørene, ende med at være spildvarme. Ifølge beregninger fra Energitjenesten er der mindst 200 kroner årligt at hente pr. meter varmeførende rør, du isolerer i et uopvarmet lokale. Rørisolering kan fås fra 10-40 kroner pr. meter. Så de penge er hentet ind meget hurtigt.

6. Vinduerne

Har man ældre vinduer, kan man undersøge, om det kan betale sig enten at udskifte ruderne i vinduerne, sætte forsatsruder op eller helt udskifte vinduerne. Udskiftning af gamle ruder til energiruder kan gøres for cirka 2.000 kroner pr. kvadratmeter. Nye vinduer koster omkring 8.000 kroner. Forsatsvinduer kan alt efter typen monteres for 500-2.000 kroner.

7. VVS-installationer

En af de lidt større forbedringer at give sig i kast med er at udskifte varmeinstallationerne. Et gammelt oliefyr er dyrt i drift i forhold til en nyt gas- eller fjernvarmeanlæg. Endvidere er der muligheder som solenergi, jordvarme med mere, som kan tilføre huset bedre og billigere varme.

Facebook
Twitter