Istedløven kommer hjem til Flensborg

Den svulstige bronzeskulptur Istedløven er hjemme i Flensborg igen som led i en forbrødring mellem Danmark og Tyskland.

Istedløven foran Tøjhusmuseet i København

Når den tonstunge bronzeskulptur Istedløven genplaceres på et nyt fundament på en kirkegård i Flensborg efter årtiers ophold i København, så er det endnu et signal om dansk-tysk forbrødring.

Ved en ceremoni lørdag middag i Flensborg deltager prins Joachim, Flensborgs dansksindede borgmester Simon Faber og kulturminister Per Stig Møller (K), når flytningen af Istedløven fra pladsen foran Tøjhusmuseet i København markeres.

Stor symbolsk betydning

Historiker og rektor på A.P. Møller Skolen i Slesvig, Jørgen Kühl, siger, at flytningen af skulpturen har stor symbolsk betydning.

- Det er udtryk for, at der er sameksistens mellem Danmark og Tyskland og de mindretal, der er på hver side af grænsen, siger Jørgen Kühl.

En flytning af skulpturen ville ikke have været mulig for få årtier siden, mener han

Istedløvens historie

Istedløven blev oprindelig opstillet i Flensborg for at mindes de mange ofre i slaget ved Isted i Sydslesvig i juli 1850. Her blev der i det store slag i treårskrigen dræbt flere danske soldater end i noget andet slag, danske soldater har medvirket i.

Mange i lokalbefolkningen mener i dag, at genplaceringen af Istedløven er et godt signal om godt naboskab.

Skulpturen fra 1862 blev rejst af billedhuggeren H.V. Bissen på kirkegården i Flensborg. Samme kunstner har lavet Landsoldaten i Fredericia.

Istedløven i Berlin

Da Danmark tabte den sønderjyske landsdel i 1864 blev Istedløven ført til Berlin og opstillet ved en officersskole.

Herfra blev den lidt tilfældigt og på initiativ af dagbladet Politikens korrespondent i Berlin, Henrik V. Ringsted, i 1945 ført til København, og her har løven stået ved Tøjhusmuseet med udsyn mod havnen tæt ved det kongelige bibliotek de seneste mange årtier.

Lang strid om placering

Striden om Istedløvens endelige placering har stået på i årtier. I medierne har løven været en såkaldt agurketidshistorie hver sommer, men det sluttede, da Danmark for et par år siden imødekom et ønske fra bystyret i Flensborg om at få løven tilbage til Flensborg.

Der var ingen modstand fra dansk side.

Med nogen forsinkelse bliver Istedløven sad på sit nye fundament lørdag, og på indskriften står blandt andet "genopsat som tegn på venskab og tillid mellem danskere og tyskere".

Facebook
Twitter