It-afdeling efter bestikkelsesdom: Godt med klare retningslinjer for gaver

To tidligere ansatte i Københavns Kommune er i dag blevet kendt skyldige i at modtage bestikkelse i Atea-sagen.

It-udstyret kom fra it-leverandøren Atea. (Foto: Martin Rasmussen © Scanpix)

Det er kun positivt, at der nu er blevet sat en tyk streg under, hvad der er acceptabelt og lovligt at modtage i forbindelse med indkøb og udbud af it-udstyr.

Det skriver Stig Lundbech, direktør i Koncern IT i Københavns Kommune, i en mail til DR Nyheder, efter to tidligere ansatte i kommunen i dag er blevet fundet skyldige i at have modtaget bestikkelse fra Nordens største it-leverandør, Atea.

De har blandt andet modtaget iPhones og iPads for tusindvis af kroner, og de er begge blevet straffet med fængsel.

- Koncern IT hilser velkomment, at der med dommen kommer en fast retspraksis på området, som vil betyde, at alle, både indkøbere og leverandører af IT, vil have et klart og utvetydigt billede af, hvad der er acceptabelt og lovligt at modtage i forbindelse med udbud og indkøb, skriver Stig Lundbech, som ikke ønsker at lade sig interviewe af DR Nyheder om sagen.

Det har heller ikke været muligt at stille opfølgende spørgsmål til Stig Lundbech.

Har iværksat tiltag

Den ene af de ansatte er blevet straffet med fire måneders ubetinget fængsel, mens den anden har fået en straf på 20 dages betinget fængsel.

Derudover har en tidligere DSB-ansat fået 60 dages ubetinget fængsel for at have modtaget bestikkelse.

Stig Lundbech understreger i kommentaren, at Koncern IT i de seneste år og som følge af Atea-sagen har ”iværksat flere tiltag, der skal forhindre lignende tilfælde i fremtiden”.

Både medarbejderne og cheferne i afdelingen har blandet andet fået indskærpet retningslinjerne for, hvad de må modtage af gaver.

- Men jeg vil gerne understrege, at det altid har været mod reglerne hos os at modtage gaver, som dem det handler om i denne sag, skriver han.

DSB har ikke ønsket at udtale sig om sagen.