It-chef om bestikkelsessag: Jeg har det godt med at vi får ryddet op

Administrerende direktør i it-firmaet Atea kommenterer beskyldningerne om bestikkelse mod tidligere og nuværende medarbejdere i virksomheden.

It-virksomheden Atea har de seneste dage været i centrum for det, der er blevet kaldt en af de største bestikkelsessager, vi har set i Danmark.

Det har været sparsomt med udmeldinger fra Ateas administrrende direktør i sagen, hvor seks personer er varetægtsfængslet og 13 sigtet for at bestikke offentlige myndigheder i kampen om lukrative it-kontrakter.

Blandt de anholdte er flere tidligere og nuværende Atea-ansatte samt en højtstående medarbejder fra Rigspolitiet.

Nu stiller Morten Felding op til et længere interview hos DR Nyheder.

Han glæder sig over, at der bliver ryddet op, men siger, at det har været rædselsfuldt at være involveret i sagen.

- Jeg har to forskellige følelser i kroppen. Det er rigtig ubehageligt for ikke at tale om rædselsfuldt. På den anden side har jeg det godt med, at vi får ryddet op, hvis der er forhold i branchen, der skaber unfair konkurrence, siger Morten Felding.

Det er fortid

Tirsdag morgen slog politiet til ved en lynaktion og anholdt 13 personer, heriblandt flere personer fra de to it-firmaer Atea og 3A-it. Det var Region Sjælland, der havde meldt sagen til politiet, efter at man havde fået mistanke om uregelmæssigheder i forbindelse med et udbud af it-udstyr.

Sigtelsen handler om bestikkelse for mindst en million kroner til ansatte i flere offentlige myndigheder - blandt andet Region Sjælland. Nogle af pengene blev brugt på en rejse til Dubai og blev ifølge sigtelsen stillet til rådighed på en særskilt konto hos Atea.

Den administrerende direktør afviser, at bestikkelse finder sted i Atea i dag og lægger afstand til den tidligere ledelse.

Bestikker Altea sig til lukrative kontrakter hos offentlige myndigheder?

- Nej, og hvis det er sket, så håber jeg, at det har med fortiden at gøre, siger Morten Felding.

Hvordan kan du sige nej så skråsikkert, når der også er mindst en nuværende Atea-ansat sigtet?

- Jeg har 1.600 medarbejdere, og uanset hvilke retningslinjer, jeg sætter op, så vil der altid være nogle, der ikke hopper nøjagtig i den retning, som jeg gør, og tolker tingene på deres måde. Men det vigtige er, at der er retningslinjer, siger Morten Felding.

Kontoen er lukket

Morten Felding siger, at der er blevet ryddet op, og afviser, at der stadig findes en konto, hvor man opsparer en del af omsætningen fra IT-aforretningen med Region Sjælland.

- Nej, det har vi ikke i dag - det kan jeg 100 procent afvise. Det har været fremme, at der har været en konto, hvor man har sparet op og brugt af forretningsmæssig karakter. Den konto blev vi bekendt med sidste år, og den blev lukket den 31. december, siger Morten Felding.

Hvad var formålet med den konto?

Jeg kan ikke svare på, hvad formålet oprindeligt var. Jeg ved ikke nøjagtig, hvornår den blev startet, men det er højst sandsynligt tilbage fra regionens start. Og hvorfor den blev startet, må den tidligere ledelse svare på, siger Morten Felding, der tiltrådte som administrerende direktør 1. maj 2014.

Inviterer I regionens it-folk på rejser?

- Nej. Hvis en rejse har været af en sådan karakter, der har været fremme, så er det en størrelse, der er absolut uacceptabel. De rejser har ikke haft karakter af noget fagligt, men derfor kan det godt være en rejse til Dubai, hvis det for eksempel har været af faglig karakter, siger Morten Felding.