It-direktør om elevovervågning: System skal være helt sikkert før sommereksamen

Styrelse erkender dårlig kommunikation om overvågning af gymnasieelever.

Al data fra overvågningsprogram- met bliver opbevaret i fire måneder på en server hos Amazon i Irland. Noget, som også har mødt kritik. (arkivfoto) (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

I dag tester tusindvis af gymnasieelever overvågningsprogrammet Den Digitale Prøvevagt ved terminsprøver over hele landet.

Det er dermed den første generalprøve på it-programmet, der skal opfange elevers forsøg på at snyde ved skriftlige eksaminer.

Mange gymnasieelever er på grund af massiv kritik af programmets mulige sikkerhedsbrister blevet nervøse for at bruge det, og derfor gav Undervisningsministeriet i går grønt lys til at lade eleverne bestemme, om de ville installere det på deres computere.

Direktør i Styrelsen for IT og Læring, Thomas Fredenslund, erkender, at myndighederne ikke har været klare nok i deres kommunikation omkring, hvordan programmet overvåger elevernes computere under eksamen.

- Elevernes nervøsitet omkring programmet er bekymrende, og vi skal forbedre kommunikationen omkring afviklingen af prøverne til sommer. Vi har ikke formået at kommunikere godt nok ud, hvad der sker under prøven. Det må vi blive bedre til, siger han til DR Nyheder.

Skal være klar til sommer

På trods af fortsat uklarhed omkring den egentlige overvågning af elevernes computere, er intentionen fortsat at anvende det ved de skriftlige prøver til sommer. Men siger Thomas Fredenslund:

- Vi tager det ikke i brug til sommer, hvis det ikke fungerer efter hensigten, og vi vil gøre alt for at sikre det, og ellers bruger vi det selvfølgelig ikke. Meningen er jo, at vi skal have tillid til det.

Han ved endnu ikke, hvor mange elever der har brugt programmet ved dagens terminsprøver, men regner med, at generalprøven alligevel vil kunne give styrelsen nyttig viden omkring eventuelle fejl, der skal rettes op på inden sommerens eksaminer.

- Det havde selvfølgelig været bedre, hvis alle elever var trygge omkring det, men vi synes stadigvæk, det er fint at få det afprøvet i dag, så må vi efterfølgende tage stilling til, om der noget, vi fremadrettet skal gøre bedre, siger han.

Elevdata obevares i Irland

Programmet blev opfundet i kølvandet på en række sager, hvor elever havde snydt ved prøver, men kritikken er haglet ned over det de sidste par uger.

Både it-kyndige elever og it-eksperter har påpeget, at det kan have sikkerhedsbrister samt muligvis overvåger mere af elevernes computere end tilladt.

Det fik i dag Socialdemokratiet og SF til at opfordre undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at skrotte programmet, så længe der er tvivl om datasikkerheden.

Al data fra overvågningsprogrammet bliver opbevaret i fire måneder på en server hos Amazon i Irland. Noget, som også har mødt kritik.

Men Thomas Fredenslund fra Styrelsen for IT og Læring er helt tryg ved dette, idet aftalen er, at Amazon ikke selv har adgang til elevernes data, siger han.

Sagen kort

  • En gymnasieelev, der også er web-udvikler, opdagede i sidste uge, at der kan være risiko for overvågning ude fra, og at programmet henter flere personoplysninger, end ministeriet har fortalt.

  • Og selvom ministeriet allerede har rettet fejl i systemet, er elever stadig i tvivl om, hvor meget data programmet indsamler på hvilke tidspunkter, og om deres privatliv er sikret, når programmet er installeret.

  • Det har fået adskillige elever til at protestere højlydt over, at programmet skulle testes ved terminsprøverne.

  • Historierne om de potentielle sikkerhedsbrister har fået Datatilsynet til at sætte en undersøgelse af programmet i gang.

  • Den undersøgelse vil betyde, at ministeriet skal svare på en række spørgsmål, så Datatilsynet kan vurdere, om programmet beskytter elevernes data godt nok.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk