IT Factory i spotlyset ved et tilfælde

Det var nærmest et tilfælde at magasinet Computerworld begyndte at kigge nærmere på Danmarks nu mest omtalte virksomhed - IT Factory.

Det var læserne, der drev historien videre fra et pænt portræt til de kritiske artikler, som Computerworld skrev for ti dage siden. Og selv da vidste man ikke på bladet, hvad der foregik. (© Scanpix)

Det var nærmest et tilfælde at magasinet Computerworld begyndte at kigge nærmere på Danmarks nu mest omtalte virksomhed - IT Factory.

Det var læserne, der drev historien videre fra et pænt portræt til de kritiske artikler, som bladet skrev for ti dage siden. Og selv da vidste man ikke på bladet, hvad der foregik.

I dag spekuleres der heftigt over, hvordan det lykkedes virksomheden IT Factory at sejle uden om både revisorer, bestyrelse, myndigheder og medier som den totale succeshistorie - indtil boblen brast.

Men selv på bladet Computerworld, der for 10 dage siden offentliggjorde en række kritiske artikler, ja der var det lidt af et tilfælde at man overhovedet begyndte at kigge nærmere på firmaet.

Vandt konkurrence blandt it-virksomheder

For nogle måneder siden blev firmaet nummer et på bladets liste over IT-virksomheder. Var det blevet nummer fem - ja så var der måske ikke sket noget, siger computerworlds chefredaktør Jan Horsager.

Orientering har talt med Horsager om forløbet:

- Det var jo lidt af et tilfælde, for hvis IT Factory var blevet nummer fem på jeres liste var det slet ikke sikkert at I havde fået gravet så dybt i den sag?

Det har du ret i. IT Factory har kørt under radaren, indtil de fik den høje placering på listen. Var de blevet nummer fem var de måske fortsat kørt under radaren. Men IT Factory er røget op i toppen og så begynder vi at skrive historien om virksomheden. Vi får nogle case-historier frem som vi kontakter og skriver så det vi kan dokumentere.

Da vi så har uddelt en pris til virksomheden får vi reaktioner fra læserne der spørger kritisk ind til historien og læserne leverer links til kritisk omtale i udenlandske medier. Efter nogle uger beslutter vi at tage historien op i samarbejde med Dorte Toft, der skriver for Berlingske Business.

Medbragte straffeattest og eksamenspapirer

Vi besøger Stein Bagger i et mødelokale hvor han sidder sammen med sin kommunikationskonsulent Erik Ove.

Stein Bagger har medbragt et indrammet eksamensbevis og medbringer også en straffeattest.

Samtalen varer tre timer, men der er en del vi stadig ikke kan få svar på. Det eneste vi får på plads ved samtalen er at IT factory mere er en grossistvirksomhed end et softwarehus.

Der er noget i denne historie der undrer mig. Vi har en meget særegen firmakonstruktion med en bestyrelse på kun tre mand, hvoraf Jensby og Bagger er de to. Sagen er kørt uden om alle revisorer, men da den så kommer frem får vi på halvanden døgn besked om hvordan svindelnummeret er opbygget og hvor mange penge det drejer sig om. Hvordan kan det lade sig gøre?

- Man kan spekulere i mange ting, men når der kommer offentlighed på, begynder folk rundt omkring i It-branchen at stille spørgsmål, men det er jo ren spekulation for vi ved ikke præcist hvad det er det har fået Stein Bagger til at forsvinde.

På tværs af nye og gamle medier

Medierne har ikke været alt for vakse ved havelågen. Hvad betyder det at historien er blevet til i sammenspil mellem et mere "gammeldags" medie og så en blogger.

- Vi får nogle læserreaktioner og så får vi et spændende samarbejde mellem den erfarne jounalist der kan spille bold med læserne og den mere traditionelle journalistik.

Hvotnår gik det op for dig der var svindlet?

- Jeg var først sikker da vi fik nyheden i går morges.

Hør mere om sagen i dagens udgave af Orientering. Det er på P1 Kl. 17.10.