It-fejl i politiet: Ny justitsminister kræver redegørelse og sætter uvildige til at følge sagerne

Nick Hækkerup kalder sagen en vaskeægte skandale.

Over 10.000 sager om alvorlig kriminalitet skal gennemgås påny, fordi der er rejst tvivl om, hvorvidt alle relevante teledata har været med i sagen. Grafik: Mads Rafte Hein

Den nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup (S) vil have alle fejl frem i lyset i sagen om en omfattende it-fejl hos politiet.

Det oplyser ministeriet i forbindelse med et pressemøde.

Samtidig sætter han uvildige eksperter til at kontrollere politiet og anklagemyndighedens gennemgang af sagerne.

- Der er behov for uvildige øjne, når myndighedernes fejl har slået skår i vores tillid. Derfor har jeg besluttet at nedsætte en uafhængig kontrol- og styregruppe, der får bredt mandat til at kontrollere og styre myndighedernes sagsgennemgang, udtaler Nick Hækkerup.

Kontrolgruppen skal bestå af en landsdommer som formand, to forsvarsadvokater, en strafferetsprofessor og en efterforskningsekspert, og gruppen skal ifølge ministeren sikre, at det ikke er dem, der har begået fejlen - altså politiet - som undersøger sig selv.

Kræver redegørelse

Nick Hækkerup kræver også en redegørelse fra rigspolitichefen og rigsadvokaten om sagen, som skal ligge klar senest 6. september.

- Jeg forventer, at alle fejl nu kommer frem i lyset og bliver håndteret åbent og ordentligt, siger Nick Hækkerup.

It-fejlen har betydet, at myndighederne skal gennemgå 10.776 sager om alvorlig kriminalitet på ny. Sagerne stammer fra 2012 til 2019.

For der er nemlig rejst tvivl om, hvorvidt fejlen kan have påvirket udfaldet af de mange sager.

- Teledatasagen er efter min mening en vaskeægte skandalesag. Der hvor vi står nu, kan vi ikke være sikre på, at de uskyldige er gået fri, og dem, som er skyldige i forbrydelser, er blevet dømt. Det ryster i tilliden til vores retssamfund, siger Nick Hækkerup.

Nick Hækkerup, ny socialdemokratisk justitsminister, kalder det ringe, at der ikke har været systematisk kontrol af teledata i syv år.

Fejl opdaget for flere måneder siden

Allerede tilbage i februar 2019 opdagede politiet, at der var en systemfejl i det it-program, som politiet bruger til at "oversætte" rådata fra teleselskaberne til konverteret og mere tilgængeligt data, som politiet bruger i forbindelse med efterforskningen af alvorlige straffesager.

Fejlen betød, at ikke al data var blevet overført fra rådata til konverteret data, som også bruges som bevis i retten, når politiet skal vise, hvor en mistænkt person har opholdt sig, og hvem personen har været i kontakt med.

Den 8. marts udbedrede Rigspolitiet den tekniske fejl, som opstod på grund af en opdatering af systemet.

Det var dog først for to uger siden, at sagen kom til offentligheden og advokaternes kendskab.

Her lød det, at over 10.000 sager fra 2012 til 2019 skal gennemgås på ny, så det kan vurderes, om fejlen har haft betydning for sagernes udfald.

Siden har forsvarsadvokater kaldt sagen for "ekstremt kritisk" og "en skandale".

"Underligt at sagen først sent kommer frem"

Tidsforløbet i sagen skal rigspolitichefen og rigsadvokaten redegøre for, oplyser ministeren, for det virker underligt, siger han.

- Jeg har svært ved at forstå, at der skal gå 100 dage. Uden at være den store konspirationsteoretiker så virker det også underligt, at det sker lige på den anden side af et folketingsvalg, siger han.

Også Justitsministeriets eget departement skal undersøges i den forbindelse.

Karoline Normann, forsvarsadvokat og formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg

Forsvarer roser initiativ

Forsvarsadvokat og formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg Karoline Normann kalder sagen alvorlig, fordi der nu er rejst tvivl om pålideligheden af teledata som bevis. En type af bevis, alle ellers har fæstnet stor lid til.

Derfor er hun glad for, at den nye justitsminister har sat en uvildig gruppe til at kontrollere politiet og anklagemyndighedens gennemgang af de 10.776 sager, hvor der fra 2012 til 2019 er indhentet teledata.

- Jeg blev utrolig glad og tilfreds over, at der er sat gang i en håndtering af sagen, og at det alvorlige i det forløbet bliver anerkendt, og at man også vælger at afsætte ressorucerne til det, siger hun.

Hun mener, at sagen har rokket ved folks tillid til retssystemet, og at det er nødvendigt med kontrol af politiet og anklagemyndighedens gennemgang af sagerne, da det er politiet, der er årsag til fejlen.

- For at få genoprettet tilliden, er det afgørende, at man allierer sig med nogle eksterne, så alle er sikre på, at de her sager bliver behandlet ordentligt, lyder det fra Karoline Normann.

Justitsministeren forventer, at gennemgangen af de mange sager kommer til at tage lang tid, men han kan ikke sige noget mere præcist. Rigspolitiet har i en aktindsigt oplyst, at gennemgangen kan tage måneder.