It-nedbrud i Region Midtjylland: Alle planlagte operationer er aflyst

Alle hospitalerne i Region Midtjylland har været ramt af et stort it-nedbrud.

Aarhus Universitetshospital er et af de hospitaler, hvor alle planlagte operationer er udskudt. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hospitalerne i Region Midtjylland har aflyst alle planlagte operationer resten af dagen på grund af et omfattende it-nedbrud.

Det oplyser regionen.

Det går ud over regionens 11 hospitaler, blandt andet Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Herning.

- Alt, der er livstruende og akut, kan vi gennemføre. Det har vi udstyr til, forsikrer lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital Claus Thomsen dog.

It-systemerne, som bliver brugt til alt fra journaler til blodbestilling, begyndte i løbet af natten til i dag at drille.

- Der sker det, at it-systemerne har været helt eller delvist ude af drift flere gange i løbet dagen - også i meget lange perioder, siger Claus Thomsen.

- Det er sådan, at når vi ikke kan komme i kontakt med it-systemerne, så kan vi ikke bestille det rigtige blod, vi kan ikke se de rigtige journaler, vi kan ikke finde de rigtige scanningsbilleder, vi kan ikke få produceret sterilt udstyr og så videre. Det er simpelthen for usikkert at gennemføre de planlagte operationer, siger den lægefaglige direktør.

Store ulemper - og en tur på 120 kilometer

Regionen oplyser, at de havde de samme problemer for en måneds tid siden, og at det er fordi, de er i gang med en stor modernisering af systemerne.

- Men det er en stor ulempe for patienter, som har været klar til at blive opereret og behandlet i dag, og det må vi jo beklage. Men det er simpelthen nødvendigt at stoppe, siger Claus Thomsen.

En af dem, der ikke har kunnet gennemføre sin behandling i dag, er Line Storm Jakobsen fra Humlum.

Hun skulle have været til efterfødselssamtale på Regionshospitalet Herning.

- Jeg var kørt hjemmefra i god tid, da det er svært at finde en parkeringsplads, og var lige nået til sygehuset, da de ringede og aflyste samtalen, fordi deres systemer var gået ned, siger hun.

Hun havde da tilbagelagt 60 kilometer fra Humlum.

- Jeg var rimelig træt af det. Jeg kunne ikke blive sur, da det jo ikke var hende, der ringedes, skyld. Men det er da irriterende at skulle køre 120 kilometer uden at få noget ud af det. Så kan man jo køre en tur til, siger Line Storm Jakobsen.

Tilbage i regionen forklarer lægefaglig direktør Claus Thomsen, at man netop har afholdt et kriseberedskabsmøde og forventer, at de planlagte operationer kan blive foretaget efter planen i morgen.

- Der er små usikkerheder, der kan få betydning for patienter i morgen. Vi ved jo ikke med sikkerhed, hvornår problemerne er væk. Men indtil videre regner vi med, at problemerne er løst i morgen tidligt, så vi derfor kan gennemføre vores normale program i morgen, siger han.

Samme melding kommer fra regionens it-direktør, Claus Kofoed, der her til eftermiddag oplyser, at fejlen er blevet løst, så systemerne kører normalt igen. Han forventer derfor også, at hospitalerne fra i morgen kan udføre de planlagte operationer.

Facebook
Twitter