IT-råd vil afskaffe CPR-nummeret

Ifølge Rådet for Digital Sikkerhed skal CPR-nummeret laves om - og på sigt helt afskaffes.

CPR-nummeret, der blandt andet kan ses på kørekort, er ofte nok til at svindlerne for eksempel kan optage et hurtigt lån i personens navn. (Foto: © Allan Lundgren, Scanpix)

CPR-nummeret er forældet, og det er alt for nemt at stjæle og misbruge andres identitet. Det mener Rådet for Digital Sikkerhed, der repræsenterer en lang række offentlige og private virksomheder og institutioner.

- Det er for let at få adgang til oplysninger om os bare ved at være indehaver af det nummer, siger formanden for rådet, Birgitte Kofod Olsen.

Derfor skal CPR-nummeret i første omgang laves om, så det ikke længere afslører fødselsdato og køn, og på længere sigt skal nummeret helt afskaffes, lyder det fra rådet.

- Vi ser rigtigt mange tilfælde af identitetstyveri, og det er for at mindske den type misbrug, at nummeret skal udfases og i stedet erstattes af et mere sikkert system, der passer til den digitale verden, siger Birgitte Kofod Olsen.

Svindlere kommer langt med dit CPR-nummer

Hvis svindlere får fat i dit CPR-nummer kan de nemlig overtage din identitet og komme meget langt, både på internettet, og ude i butikkerne.

Nummeret er ofte nok til at svindlerne for eksempel kan optage et hurtigt lån eller bestille benzin- og betalingskort i dit navn og tappe penge fra din konto.

- Vi har udviklet en kultur omkring CPR-nummeret, hvor vi smider omkring os med det, og det er blevet almindeligt for både private virksomheder og offentlige virksomheder at bruge det. Det skal vi simpelthen have lavet om på, siger formanden for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olsen.

Flere bliver udsat identitetstyveri

For identitetstyverier er et voksende problem. Ifølge en ny rapport fra Københavns Universitet oplevede næsten 47.000 sidste år, at andre uretmæssigt brugte deres centrale id oplysninger.

I næsten en tredjedel af tilfældene var det misbrug, hvor tyven fik en økonomisk gevinst ud af det. Men det er også nemt at bedrage, siger Johnny Lundberg, der er leder af IT-Efterforskningssektionen under Rigspolitiet:

- Selvom det aldrig har været meningen med CPR-nummeret, så er det nok identifikation på mange hjemmesider og i en del butikker, og så er det altså meget nemt at begå identitetstyveri, siger han.

Svindlerne skal stoppes

Derfor skal vi gøre det sværere at svindle, mener Rådet for Digital Sikkerhed.

CPR-nummeret skal simpelthen udfases og i stedet helt erstattes af NemID eller et lignende system.

- Altså en digital nøgle, der bekræfter og dokumenterer, hvem vi er, siger formand Birgitte Kofod Olsen.