Italien siger nej tak til danske respiratorer

De Radikale kalder det pinligt, at Italien har afvist dansk tilbud om respiratorer.

(Arkivfoto) Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afventer stadig et officielt svar. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Italien er et af de lande, der er hårdest ramt af coronavirus. Derfor blev der opfordret til, at andre EU-lande skulle hjælpe Italien med eksempelvis personale og respiratorer.

Italien har imidlertid sagt nej tak til det danske bidrag om respiratorer.

Forsvarsministeriet oplyser til DR Nyheder, at ikke er tale om et endegyldigt nej, da ministeriet stadig afventer en officiel afvisning.

- Vi har modtaget et svar mundtligt om, at Italien på nuværende tidspunkt ikke har behov for respiratorerne.

- Felthospitalet udestår der stadig en beslutning på. Vi har selvfølgelig bedt om at få det svar angående respiratorerne på skrift. Det har vi endnu ikke modtaget, udtaler forsvarsminister Trine Bramsen i et citat sendt til DR Nyheder.

Kritik af danske respiratorer

Danmark fremlagde i starten af april et tilbud om at sende respiratorer og et felthospital til Italien. De mødte dog kritik for at være for gamle og ubrugelige til behandling af patienter med Covid-19.

Forsvarsministeriet oplyser til Ritzau, at Italien ikke har givet nogen begrundelse for afvisningen.

Regionerne har sidenhen vurderet, at det var muligt at undvære 10-13 respiratorer.

Det fremgik af et svar, regionerne sendte til Sundhedsstyrelsen, som Radio4 var i besiddelse af.

Ifølge Politiken var regionsformand Stephanie Lose (V) fra Region Syddanmark klar til at offentliggøre det tilbud i fredags.

Hun fik dog fik en besked fra Sundhedsministeriet om, at Italien havde takket nej.

- Da vi orienterede Sundhedsministeriet om, at vores pressemeddelelse var på vej ud, fik vi at vide, at Italien havde sagt nej. Derfor valgte vi med kort varsel at sige, at hvis det ikke er aktuelt, giver det ikke mening at kommunikere det, siger Stephanie Lose (V) til Politiken.

Tilbuddet står ved magt, oplyser hun videre.

Radikale: Pinligt

Sofie Carsten Nielsen, politisk ordfører for Det Radikale Venstre, kalder det pinligt, at Danmark har tilbudt respiratorer, der ikke kan bruges.

Hun foreslår, at man nu tilbyder at sende regionernes respiratorer samt personale afsted for at vise "europæisk samfundssind".

- Hvis vi kan samle en gruppe her, som frivilligt vil afsted, og som man kan undvære, synes jeg simpelthen, regeringen skal komme i gang, siger hun.

Politiken skriver, at norske læger og sygeplejersker siden 8. april har hjulpet til på et hospital ved Bergamo i det nordlige Italien.

/ritzau/DR Nyheder

Facebook
Twitter